Читалище “Посолство” отвори врати в Грузия

Представителството ни в Тбилиси вече има училище за българската общност

ТБИЛИСИ. От кореспондента на "Труд" в Грузия

„Ако погледнете на картата ще видите, че България и Грузия се намират от двете страни на Черно море, което ги прави съседи. Това е и далече, но и близко. Вие сте щастливи, че имате две родини – едната, Грузия, в която сте се родили, и другата – България, в която са родени вашите предци“.

Така започва урока си по география Зорница Георгиева пред българското училище в Тбилиси, което се помещава в посолството на страната ни.

Учениците са на различна възраст – все деца на хора с български корени. За първи път имат и урок по география, а Зорница е в Грузия по специален повод. Тя е преподавател в начално училище „Св. Паисий Хилендарски“ в село Сотиря, Сливенско, а съпругът й Веселин Георгиев - офицер във военна полиция, сега е наблюдател в мисията на Европейския съюз в Грузия – EUMM.

Извънредният и пълномощен посланик на България в Грузия – Десислава Иванова разбира, че тя е тук и отправя покана за открит урок малко преди Коледа. Дузината хлапета участват активно – отговарят на въпроси, при това с желание, редят пъзели с красоти от България, правят апликации на българското и грузинското знаме.

Българското посолство напоследък може да се нарече читалище на българската идея или ако предпочитате - българщината. Тук се организират всякакви събития, които да не само да напомнят за българските корени, но и да въвеждат в традициите. Така както грузинците от съюз „Възраждане“, българските офицери от МО и МВР, които са част от мисията по границите с Абхазия и Южна Осетия се събраха в навечерието на празниците и заедно измайсториха украса за Коледа. За децата беше забавно и интересно да правят сурвачки, каквито в Грузия няма. А със сурвачката не разчиташ само на едно писмо до Дядо Коледа за подарък, а можеш да сурвакаш всеки срещнат.

„За първи път имаме открит урок по география. Поканихме професионалист, която е учителка в България“, разказва посланик Иванова. – „Много се радвам, че училището започна да действа от тази есен, защото би било тъжно, непростима грешка, ако оставим тази българска общност да се претопи. Тези деца са последното поколение, което има спомени от своите предци, които са дошли от България.“

Школото е доброволно. Посолството разчита на собствени сили за преподавателите. Всъщност те са точно двама засега. Единият е съпругът на посланик Иванова – известният архитект Бисер Козлев, който е и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Той преподава на малките. На по-горния клас честа се пада на дипломата от нашата легация - Христиана Христова, която има защитена докторска дисертация.

„Всички възможни деца, които по някаква причина гравитират около българската общност посещават системно училището. Има само две деца, които знаят само грузински и им е доста трудно да възприемат материала“, казва посланик Иванова.

По-възрастните идват в четвъртък, по-малките – във вторник, но всички започват от първи клас с четене и писане. Час и половина се занимават.

„Всъщност аз им правя на игра на думи. Казвам една буква и учениците трябва да кажат възможно най-много думи, които започват с тази буква. Същото правим и със сричките. Раздавам срички на учениците и те трябва да направят от тях най-дългата дума. Който успее е победител“, казва арх. Козлев.

Най-малките знаят български език, но не могат да пишат. А другите могат да пишат и четат на кирилица, защото са учили руски език, но не разбират какво четат.

От министерство на образованието са реагирали много бързо на идеята на посолството ни и са изпратили учебници и помагала за всички ученици безплатно. Пратили са и указания за учителите.

Извън училището посолството постоянно организира събития и често медиите пишат за България.

„В днешният свят народите, които остават в изолация са обречени на мизерно съществуване. Затова на Грузия Европа е нужна. А какво общо има България в този въпрос? Много. Просто трябва да се погледне картата на Европа и да се види, че от целия Европейски съюз, най-близко до нас са България и Румъния. Черно море не ни дели, а то ни събира. Грузинците знаят малко за България, но благодарение на активната работа на посолството на България в Тбилиси, все повече тези врати се отварят“

Това пише в коментар от декември един от водещите политически коментатори в Грузия – Гела Васадзе. Поводът е изложбата в Тбилиси, посветена на един от светлите умове на България – Иван Шишманов.

Васадзе е прав за много неща – ние сме съседи, макар и през море. Ние имаме много общо – и в миналото, и в настоящето, а както се очертава и в бъдещето, при условие, че точно през Грузия един от най-сигурните пътища на новия Път на коприната.

България просто трябва да защитават своите интереси в този суперпроект, но не бива да забравя и своите сънародници, пък било то и малки общности, каквито са в Грузия. Затова просветната дейност на мисията ни в Тбилиси с радост може да се нарича Читалище „Посолство“, защото тези, които сега сричат български език, спокойно след време могат да станат нашите своеобразни посланици в тук в Грузия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи