Технологии и единен цифров пазар: възможности и предизвикателства

Повече от 120 специалисти от IT-сектора се събраха в столичния „Гранд хотел София” на 29 октомври, където се състоя конференцията „Технологии и единен цифров пазар”, фокусирана върху няколко все по-актуални днес теми – единния цифров пазар в Европа и предизвикателствата, пред които е изправен ЕС: бързонарастващият дял на Китай по отношение на дигиталните технологии, изоставането на Европа, киберпрестъпленията и липсата на динамика в родното образование, което продължава да залага на академичните познания.

Конференцията беше открита от Йорданка Фандъкова – кмет на София: „Цифовият сектор е най-важният за София, особено за младите хора. Развитието на градовете включва задължително компютризация и дигитализация – в услугите, в инфраструктурата, в администрацията. София се утвърди като регионален лидер и център с над 40 000 програмисти, заети в сектора. Постепенно сменяме модела на средното образование – във всички училища в София още от 3-ти клас се изучава компютърно моделиране, от 1-ви клас децата се обучават по компютърна грамотност, в 120 училища има смарт класни стаи, има интерактивни дъски; София координира дигиталния преход на европейско ниво – партнираме си с други общини, с цел развитие на дигиталните и предприемачески умения на младите хора между 15 и 25-годишна възраст. Специално внимание отделяме на стартиращите компании.”

Модератор на Конференцията беше Цветан Цветанов – председател на ПГ на ПП ГЕРБ, който приветства присъстващите и каза: „Имаме недостиг на кадри за работните места по отношение на интелектуалния труд в сферата на информационните технологии. Всички страни – членки на ЕС – започват програми за обучение. Страната ни се нуждае от граждански диалог: какви са нашите възможности да увеличим личната професионална реализация на всеки наш гражданин. Трябва да водим дебат за непрекъснато подобрение на нашите кадри – днес тук присъстват компетентни специалисти като Мария Габриел, Смиеон Дянков, Явор Колев, Георги Апостолов. За нас е чест, че съорганизатори на конференцията са Томи Хухтанен – изпълнителен директор на „Вилфрид Мартенс” (Център за европейски изследвания) и Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел” за България.

Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество, говори за постиженията на Европейската комисия през последната година и даде няколко примера: единните тарифи за роуминг доведоха до 5 пъти увеличаване на трансфера на данни, а броят на телефонните повиквания се е увеличил 2,5 пъти. „България неизменно следва пулса на ежедневните предизвикателства. Темата за единната цифровизация е изключително важна, защото тя променя всеки миг средата около нас. Тя е нещо позитивно – основен двигател на растежа и конкурентността на икономиката. Стойността на сектора от 1995 до 2015 се е увеличила 3,5 пъти, а икономиката като цяло – 1,4 пъти. Най-висок ръст на информационния сектор сред европейските държави има в България, Люксембург и Полша. Но сигурността и нейните киберизмерения са особено важни. В центъра на цифровата информация обаче трябва да остане човекът – той управлява информацията, но и неговите личти данни трябва да са защитени. ЕК постави стратегията за единния цифров пазар в центъра на своята политика.”

Симеон Дянков – директор на Института за финансови пазари – говори за дисбаланса на работните места между Източна Азия, Европа и САЩ: „Източна Азия отбелязват значителен ръст. Онлайн базираните платформи в Китай реализират милиарди обороти всеки ден. Само за няколко години китайската компания „Таобао” задмина „Икеа” и „Уолмарт” по оборот – тя е ангажирала 3 милиона продавачи, които оперират всеки ден, реализиращи стотици милиони продажби. Китай има свободен онлайн пазар с Индонезия и Виетнам. Затова е наложително ние в Европа да създадем единен цифров пазар – с общи закони, разрешителни и платформи.”

За киберсигурността в България говори подробно Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност”, ГДБОП. За превенцията на децата онлайн информация поднесе Георги Апостолов, координатор на центъра за безопасен интернет – Safenet.

Конференцията завърши с презентация на Майа Бойчева-Манолчева и Борислав Сестримски на тема „Киберсигурност и дигитална транформация”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България