Човешки фактор довел до трагедията в Гърция

Страната се готви за дъжд до края на седмицата

Спасителни екипи в Централна Гърция издирваха в четвъртък 6-ма безследно изчезнали граждани, след като определените като библейски потопи в региона причиниха в сряда смъртта на най-малко 15 гърци, предаде Би Би Си. Поне 12 души от ранените над 30 при бедствието остават в болница, като един от тях е в тежко състояние.

Мнозинството от жертвите са възрастни хора, които били хванати в капан в домовете си. Най-младият загинал е 36-годишен шофьор, който се обадил от блокирания си камион на майка си, докато нивото на водата се покачвало. Няколко пътища бяха отворени вчера за движение в някои от най-тежко засегнати градове край столицата Атина, но училища и други публични услуги останаха затворени след връхлитането на бурята Евридика.

Бедствието е сред най-тежките от десетилетия за Атина и премиерът Алексис Ципрас обяви национален траур заради катастрофалните последствия, обещавайки помощ за пострадалите.

В крайбрежните градове Неа Перамос, Мандра и Мегара, западно от Атина, оттеглянето на водите разкри преобърнати коли и разхвърляна покъщнина в калта, която бе довлечена от проливните дъждове. Ден по-рано пътищата в Мандра се превърнаха в истински реки от кал, които блъскаха автомобили в постройки, а част от магистрала бе изцяло залята.

Властите заявиха, че чакат подобряване на климатичните условия, за да могат да дадат по-точна картина за нанесените щети. Поне 500 къщи и други постройки са пострадали от „Евридика“. Водата и електричество в района няма, като за останалите без дом бе ангажиран круизен кораб с 364 каюти.

„Разбира се, че държавата не бе подготвена, не можем да се мерим с природата“, коментира Христос Зеферос, шеф на центъра за атмосферната физика и климатология в Атина. „Трябва да се подготвим за по-чести и различни феномени“, подчерта той.

Валежите в региона се очаква да продължат до края на седмицата.

Мнение на експерти

Човешки фактор довел до трагедията

Незаконни строежи и ерозия на почвата предизвикали бедствието в региона на Мандра.

Експерти обвиниха за трагедията в столичния регион Атика безразборни строежи край коритата на пресъхнали реки и ерозия на почвите в близка планина, която била засегната от пожари, предаде Ройтерс.

Според Димитрис Папаниколаос, професор по геология от Атинския университет, проливните дъждове са били сериозен фактор, но именно урбанизацията на района, особено край Мандра, е направила така, че водите безпрепятствено да се насочат към града. Той припомни, че през 1996 г. край Мандра отново е имало наводнения, взели две жертви и настоя за незабавни мерки за предотвратяване на подобни катастрофи. Медии припомнят за 37 загинали при потоп там през 1977 г. и 43-ма през 1961 г. „Дъждът продължава, а капацитетът на почвата да абсорбира водата е нулев“, предупреди още професорът, който обвини бизнес интереси и общината за случилото се.

„Незаконното строителство е отговор на огромното социални и икономически неравенство и в продължение на години държава си затваряше очите за бедните хора и им позволяваше да действат по определен начин“, каза правителственият говорител Димитрис Цанакопулос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа