Чрез литературен конкурс "Големи и малки семейни истории"

"Варна Лит" провокира ученици да проучат родовата си памет

Международният литературен фестивал "Варна Лит" организира конкурс за ученици "Големи и малки семейни истории".

Темата цели да провокира децата да научат повече за своето семейство, за неговата история и герои, да потърсят интересното в родовата си памет и така да се предизвика разговор между поколенията, обясниха организаторите. Те приканиха варненските деца да преровят старите фамилни албуми и спомените на бабите и дядовците си, за да намерят и пресъздадат интересна семейна история. Герои в нея могат да са близки и далечни роднини, прочули се с изявите си в различни поприща, харизматични личности или обикновени хора, проявили решителност във важен момент.

Конкурсът няма жанрови ограничения. Ученици от 1 до 12 клас, разделени в две възрастови категории, могат да представят историите си под формата на разказ, есе, стихотворение и дори песен. Творби ще се събират до 20 май на [email protected].

Ще ги оценява тричленно жури - писателят Захари Карабашлиев, който е и творчески директор на МЛФ "Варна Лит", главният библиотекар на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна Кристиана Димчева и преподавателят по български език и литература Дора Солакова. Най-вълнуващите истории ще бъдат прочетени пред публика от актьори, музиканти и журналисти в края на май в Градска художествена галерия "Борис Георгиев".

Призьорите в конкурса ще получат специални подаръци и възможност за участие в работилница по творческо писане с популярен автор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони