Чрез подправки към здраве

Книгата „Лечебните подправки“ представя 50 известни и екзотични растителни вида

Научни изследвания от цял свят продължават да доказват връзката на подправките с превенцията и лечението на над 150 здравословни проблема, към които спадат сърдечните заболявания, ракът, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер. Мощният здравословен потенциал на подправките се дължи на факта, че те са изключително богати на растителни вещества, които се борят срещу окисляването и възпалението – двата процеса, стоящи в основата на повечето хронични заболявания.

В книгата си “Лечебните подправки” (ИК “Изток - Запад”) д-р Бхарат Агарвал – световнопризнат експерт в областта на терапевтичната употреба на подправките – показва как най-пълноценно да се възползваме от лечебната им сила. В книгата са представени 50 полезни подправки, с които да направим живота си по-здравословен, по-ароматен и по-вкусен.

 

 

Книгата съдържа:

• Справочник от А до Я за терапевтичния потенциал на лечебните подправки срещу над 150 здравословни проблема – от акне, бръчки и тревожност до артрит, язва и сърдечен удар.

• 50 вкусни и лесни рецепти. Много от тях са вариации на добре познати класически рецепти – като пиле “Орегано” и унгарски гулаш, докато други са напълно нови открития – като “Супа от печени домати с резене и мента” или “Поширани круши в портвайн със звездовиден анасон”.

• 24 микса от подправки, които да ви бъдат винаги подръка и с които да можете винаги когато пожелаете да приготвяте ароматни изкушения за възможно най-кратко време с възможно най-малко усилия.

• Списък с доставчици на подправки.

“Лечебните подправки” е издадена на български език от издателство “Изток-Запад” по препоръка на д-р Атанас Михайлов и е първата от поредица книги за грижа за здравето, които ще бъдат подбрани от него. Д-р Михайлов е лекар-хомеопат и фитотерапевт с близо 30-годишна практика. Успоредно с успешната си лекарска дейност той дава своя принос за популяризирането на природолечението в неговата цялост.

ОТКЪС ОТ КНИГАТА

Куркумата бори рака

Когато Марко Поло за първи път се натъква на куркумата в Китай през 1280 г., той я оприличава на скъпата подправка шафран, която добива наситен жълт цвят при добавяне към течност. Едва ли е могъл да направи по-нелепа грешка. Шафранът и куркумата нямат нищо общо помежду си, освен цвета. Тази грешка става причина през следващите 700 години куркумата да бъде приемана за евтин заместител на шафрана.

И двете подправки придават на храната жълт цвят, но в никакъв случай не са взаимозаменяеми. И вкусът, и ароматът им са напълно различни.

“Ако трябваше да разчитам само на едно растение за всички възможни здравословни и хранителни нужди, бих избрал индийската подправка куркума”, казва д-р Дейвид Фроли, основател и директор на Американския институт за ведически изследвания в Санта Фе, Ню Мексико. Това е подправка, допълва той, която всеки “трябва да опознае и да възприеме в начина си на живот”.

И аз съм напълно съгласен с него – няма друга подправка, която да е така подробно изследвана и в САЩ, и по целия свят и която да съдържа в себе си толкова богат здравословен потенциал.

Международните проучвания всъщност доказват, че куркуминът, приеман под формата на хранителна добавка, е също толкова ефикасен, колкото и фармацевтичните медикаменти, а в някои случаи дори и по-ефикасен, но без техните странични ефекти.

Наскоро с моите колеги от Центъра за ракови изследвания “М. Д. Андерсън” към Тексаския университет направихме сравнение между куркумина и различни противовъзпалителни, болкоуспокояващи и противоракови лекарства, като тествахме ефикасността им по отношение намаляването на възпалението и спирането на размножаването на раковите клетки. Оказа се, че куркуминът е по-ефикасен за понижаване на възпалението в сравнение с аспирина и ибупрофена и еднакъв по ефикасност със силното лекарство целекоксиб (Celebrex). Доказахме също така, че ефективността му за потискане на растежа на раковите клетки при рак на гърдата е еднаква с тази на медикамента “Тамоксифен” – широко използван за противодействие на развитието и разпространението на този вид рак. Резултатите са, меко казано, удивителни.

Противораковата подправка

И най-предубеденият скептик ще се затрудни да обори вече над хилядата научни изследвания с един и същ резултат: куркуминът има противоракови свойства. Проучванията показват, че той може да се бори с рака на много нива. Той е в състояние да:

• потиска активирането на гени, които отключват рак;

• потиска разпространението на туморните клетки;

• потиска трансформацията на нормалните клетки в туморни;

• убива клетки, които мутират в ракови;

• намалява туморните клетки;

• предотвратява разпространяването на туморите в други органи;

• възпрепятства притока на кръв, необходим за формирането и разпространяването на раковите клетки;

• усилва разрушителните за рака ефекти от химио- и лъчетерапията.

Куркуминът е проявил някои от тези способности, а в отделни случаи и всички тях, спрямо 22 различни вида рак, включително най-големите убийци – рака на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на простатата.

Забавил е също така прогресирането на някои от най-трудните за побеждаване видове рак като този на мозъка, костите, кръвта, хранопровода, черния дроб, панкреаса, стомаха, матката, а също и на меланом (най-смъртоносния вид рак на кожата). Няма открита друга естествена субстанция, която да притежава такава мощна сила срещу рака. Ето данни от някои от проучванията върху куркумина и рака.

• Рак на гърдата. Едно от най-забележителните наблюдавани свойства на куркумина е надеждната му ефективност срещу рака на гърдата, дори и срещу най-резистентните на лекарства форми на заболяването.

В едно от изследванията учените добавили куркумин към паклитаксел (Taxol) – често употребявано химиотерапевтично лекарство срещу рак на гърдата – и той не само усилил ефекта на лекарството, но и същевременно намалил страничните му ефекти, като по този начин направил химиотерапевтичния режим по-поносим за пациентите. В друго проучване, публикувано в списанието “Менопоз”, учените открили, че куркуминът намалява риска от рак на гърдата при жени на хормонално заместителна терапия с комбинация от естроген и прогестин – доказан рисков фактор за заболяването.

• Рак на дебелото черво. Многобройни изследвания върху животни са показали, че куркуминът може да помогне за предотвратяване или за забавяне на развитието на рак на дебелото черво, като напоследък същите резултати започват да дават и изследванията върху хора. В едно проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелес (UCLA), e установено, че куркуминът предотвратява образуването на полипи (свръхразрастване на лигавицата на дебелото черво) при хора с фамилна аденоматозна полипоза (ФАП) – наследствено заболяване, което може да доведе до рак на дебелото черво. В друго проучване при хора с ФАП, които приемали по 480 милиграма куркумин плюс 20 милиграма кверцетин (активния фитохимикал в лука), се наблюдавали по-малко на брой и по-малки полипи.

• Рак на маточната шийка. Установено е, че куркуминът унищожава човешкия папилома вирус – водеща причина за рака на маточната шийка. А също и че може да бъде използван за борба с преканцерозните клетъчни изменения, които предхождат заболяването.

• Рак на белите дробове. Няколко проучвания върху животни сочат, че куркуминът може да предпази белите дробове от рак вследствие на тютюнопушене. В едно от тях 16 пушачи приемали 1500 милиграма куркумин дневно. След 30 дни в уринните им проби било отчетено значително по-малко количество токсини, свързани с употребата на тютюн, в сравнение с пробите на други 6 пушачи, които не били приемали куркумин.

• Рак на панкреаса. Изследвания при хора и животни дават надежда, че куркуминът може да бъде използван и в борбата с рака на панкреаса – една от най-смъртоносните форми на рак, която не се повлиява добре от химиотерапия. В нашите лаборатории в Центъра “М. Д. Андерсън” беше установено, че приемът на куркумин в комбинация с химиотерапевтичния медикамент гемцитабин (Gemzar) усилва влиянието на лекарството при животни.

В друго проучване с участието на 34 пациенти с напреднал стадий на рак на панкреаса, който в нормални условия завършва с летален изход в рамките на една година, те приемали ежедневно високи дози куркумин. При 64% от пациентите подправката забавила очакваното прогресиране на заболяването.

• Рак на простатата. В изследване, публикувано в списанието “Кансър Рисърч”, учените предизвикали рак на простатата при опитни мишки, след което ги разделили на четири групи, всяка от които била подложена на различна терапия. Едната група получавала куркумин, втората – химиотерапевтично лекарство, третата преминала през лъчетерапия, а четвъртата била оставена без лечение. Най-ефективен за контролирането на прогресирането на заболяването бил куркуминът. В друго изследване, проведено от учени от Университета “Рутгерс”, комбинацията от куркумин и изотиоцианат (противораково вещество, съдържащо се в кръстоцветните зеленчуци, към които спадат карфиолът, зелето и къдравото зеле), довела до обратимост на туморния растеж при рак на простатата при опитни мишки.

• Рак на кожата. В нашите лаборатории в Центъра за ракови изследвания “М. Д. Андерсън” инжектирахме мишки с вещества, които предизвикват меланом. Лекувахме половината, като сложихме куркумин в храната им, а другата половина – като мажехме раковите лезии с куркумин на паста. И в двата случая куркуминът забави развитието на болестта при по-голямата част от мишките. В друг експеримент тествахме куркумина върху лабораторно отгледани меланомни клетки, за да видим дали подправката ще попречи на клетките да оцелеят и да се размножат.

Колкото повече куркумин се прибавяше към тях, толкова повече клетки умираха.

Изследванията сочат, че заболеваемостта от рак е най-ниска в страни, където се консумира най-много куркума. Вярвам, че не е случайно съвпадение фактът, че в благоговеещата пред куркумата Индия нивата на най-често срещаните видове рак – на белите дробове, дебелото черво и простатата – са десет пъти по-ниски от регистрираните нива в САЩ.

РЕЦЕПТА

Какво количество

ви е нужно?

Приемът на богата на куркума храна е чудесен начин да се грижим за доброто си здраве. Средностатистическият индиец приема приблизително по 1 чаена лъжичка куркума дневно, разпределена в три хранения, и това количество е достатъчно, за да може индийците да се радват на забележително ниска заболеваемост от Алцхаймер, рак и диабет тип 2.

Аз препоръчвам дневен прием на 500 милиграма добавка с куркумин за общоукрепващ ефект. (Препоръчителни дози за конкретни състояния ще намерите в Част IV. Подправките като природно лекарство.)

Бъдете сигурни, че добавката с куркумин е безвредна: досега не са наблюдавани сериозни странични ефекти или токсичност при прием на до 16 грама куркумин дневно. Което се равнява на изяждането на цяла чаша куркума дневно!

Най-добре е добавката с куркумин да се приема на гладно, около 1 час преди хранене. Може да подобрите усвояването на куркумина, като го вземате в съчетание със: сок от грейпфрут, сок от ананас, мляко или пиперин (хранителна добавка с черен пипер), както и с ястия, съдържащи мазнина (например зехтин) или млечен продукт (като кисело мляко).

Куркумата се комбинира добре със следните подправки:

Бахар, галангал, джинджифил, канела, кардамон, ким, кимион, кокос, кориандър, лук, резене (семена), синапено семе, сушени домати, черен пипер, чесън и е чудесно допълнение към рецепти за: доматени сосове, карфиол, къри, леща, ориз, супии всякакви зеленчуци, особено карфиол и лук.

Къри с картофии карфиол

34-4

Наричано още гоби в Индия, това популярно ястие произхожда от северната част на страната и се сервира във всеки индийски дом. Комбинацията от куркума, лук, пипер, чесън, джинджифил и кръстоцветни зеленчуци го прави блюдо с мощно противораково действие.

2 супени лъжици растително олио

2 супени лъжици куркума

2 супени лъжици семена от кимион

1 средна глава лук, нарязана на тънки шайби

3 скилидки чесън, накълцани

1 консерва рязани домати от 800 грама

1 средна глава карфиол, накъсана на розички

700 г червени картофи, обелени и нарязани на едро

1/2 чаена лъжичка пресен джинджифил, ситно нарязан

1/2 чаена лъжичка чили на прах

1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

1 супена лъжица гарам масала

сол на вкус

1/4 чаша едро нарязан кориандър (по желание)

1. Сгорещете мазнината в голяма тенджера на средна температура. Запържете куркумата и кимиона за около 30 секунди, докато изпуснат аромата си. Прибавете лука и чесъна и сотирайте за около 8 минути, докато лукът омекне, като разбърквате непрекъснато.

2. Разбъркайте вътре доматите, карфиола, картофите, джинджифила, чилито на прах и мления пипер. Намалете температурата на котлона, покрийте с леко открехнат капак и гответе около 40 минути, като разбърквате често. Ако кърито ви се струва твърде гъсто или зеленчуците залепват за дъното на тенджерата, долейте малко вода.

3. Добавете гарам масала и продължете да варите на тих огън още около 5 минути. Изключете котлона и оставете кърито покрито с капак до поднасянето му. По желание поръсете с кориандър и сервирайте.

Количеството е за 6 порции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве