ЧСИ наложи запор на баща с малко дете в Търново

Снимка: Архив

Частен съдебен изпълнител от Велико Търново занули банковата сметка на баща с 12-годишно дете по време на епидемията. Крутите мерки са за вече платен данък за имот от 245 лв. За това алармира Йордан Бенков.

Търновецът разказа, че на 18 март ЧСИ наложил запор върху банковата му сметка за сумата,която вече е платена в първите дни на месеца.

Обяснението на съдебния изпълнител било, че има образувано изпълнително дело от данъчната служба на общината. За него Йордан Бенков обаче научил едва на 24 март, когато получил писмено известие. Когато отишъл да тегли пари пък разбрал, че сметката му е блокирана. Мъжът, който като много други, сега не ходи на работи и стои вкъщи с детето си, отишъл за служебна бележка от НАП, с която да докаже, че е платил всички данъци и няма задължения. После се явил пред съдия-изпълнителят и показал документа, че не дължи нищо.

„Стигнах до споразумение да си платя наложената такса, за да се вдигне запора на сметката ми. Няколко минути след разговора със служителките в кантората на частния съдия- изпълнител, сумата от сметката ми обаче е изтеглена. Превел съм по предоставената от тях сметка и комисионната им, и наложените несправедливо такси.Цялата сума е около 300 лв. ,но в момента сметката ми е на нула”, разказа Йордан Бенков.

Мъжът сподели, че заради ситуацията в страната не работи и най-вероятно ще е в неплатена отпуска в следващите няколко седмици. Чуди се как да плаща банковия си кредит от над 3000 лв., като в сметката му няма нищо. Мъжът обясни,че въпросите 245 лв. данък били от дела на майка му, която починала. Парите се натрупали от 2013 г.,но сега той платил всичко.

От съдебно-изпълнителната кантора обясниха, че ставало въпрос за ново дело от тази година, а запорът е наложен на 18 март. Забраната на правителството бирниците да спрат със запорите била от 24 март и кантората не била нарушила правилата.Освен това парите били преведени обратно по сметката на Бенков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право