Чудните кътчета на българското Черноморие

Градина - любимо място на поколения къмпингари

Заливът Болата беше обявен за една от най-красивите местности в света

На Шкорпиловци е най-дългата плажна ивица в България - цели 13 километра

В разгара на лятото, когато времето ни изкушава да си откраднем няколко слънчеви дни на плажа, със студен коктейл в ръка, и да се отърсим от сивото ежедневие, ще ви отведем на мислена разходка сред някои от най-красивите кътчета на българското Черноморие. А те не са никак малко.

Скрити са навсякъде - като тръгнем от север и Дуранкулак, където е най-големият плаж в България, минем през живописността на Камен бряг - любимото място за посрещане на Джулай морнинг за десетки, и стигнем чак до най-южната точка Синеморец и райския плаж, където река Велека се влива в Черно море. Между тях гарантирано ще откриете още много кътчета и заливи, които ще ви пленят с красиви гледки.

Един от тях е Болата. Съвсем близо до село Българево и на около 13 км от гр. Каварна, заливът Болата беше обявен за една от най-красивите местности в света, наред с някои от най-пленяващите плажове във Франция, Испания, Гърция, Хърватия, Италия, Турция и Черна гора. Това безспорно е и един от любимите плажове за феновете на гмуркането. От него се открива невероятна гледка към нос Калиакра, а червените скали и издълбаните в тях пещери, създават магнетично усещане.

Продължавайки малко повече на юг, стигаме до Шкорпиловци, където е най-дългата плажна ивица в България - цели 13 километра. Морето в тази местност е по-бурно, което го прави подходящо за любители на сърфа. Намира се на малко повече от 20 км от Варна и едва през последните години започна да привлича повече туристи, което го прави и изключително спокойно място за хората, които търсят почивка далеч от градската суматоха. Около самия плаж има хотели, бунгала, както и къмпинг за всички, които обичат да са по-близо до природата.

Като говорим за просторен плаж и кристална вода, няма как да пропуснем Градина - любимото място на поколения къмпингари. С кристалната си вода, финия пясък и огромна плажна ивица, плажът продължава всяка година да е сред най-посещаваните у нас. Намира се между Черноморец и Созопол, на около 30 км от Бургас, а на него има по нещо за всеки - от барове, през сърф училища, до места за активен релакс. От тази година изцяло обновен е и най-известният къмпинг в местността - къмпинг „Градина”. Луксозни еко бунгала на метри от плажа и с гледка към морето, хамаци, палмови храсти и нови санитарни възли посрещнаха туристите през новия сезон, превръщайки къмпингуването в истинско изживяване от средиземноморски тип, каквото в България досега нямаше.

 

Море, планина и плаж в перфектен баланс

Силистар - вълшебство на косъм от границата

В местността има над 500 вида растения

Сред най-красивите заливи, с които българското Черноморие може да се похвали, е и Силистар. На 5 км южно от село Резово, това е последният плаж преди границата с Турция. Местността е обявена за защитена през 1992 година и попада в природен парк „Странджа”. Море, планина и плаж се преплитат в перфектен баланс, правейки Силистар едно от най-красивите морски кътчета у нас с над 500 вида растения, повече от 30 вида риби и над 40 вида бозайници. Там гнездят и около 200 вида птици, част от които - защитени видове. До самия плаж има къмпинг, а в близките села Синеморец и Резово има десетки места за настаняване, от които може да се стигне до Силистар с кола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл