„Чудовището“ се готви за исторически полет (ИНФОГРАФИКА)

Размахът на крилете му е по-дълъг от футболно игрище

Машината може да носи над 230 тона товар

Най-големият самолет в света (по размах на крилете) - Stratolaunch, се готви за първия си демонстративен полет. Той може да бъде изпълнен още това лято, стига машината да премине успешно предстоящите й преди това три наземни теста. Два такива самолетът вече изпълни.

Stratolaunch бе показан на света преди година, когато за първи път напусна хангара в Калифорния, в който бе сглобен. Самолетът е изграден почти изцяло от композитни материали. Той е двукорпусен и се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056. Разработен е от компанията Stratolaunch Systems, създадена от бизнесмена Пол Алън. Той е един от основателите на “Майкрософт”, но по-късно продаде деля си в тази компания и се захвана с различни иновационни проекти.

Stratolaunch не случайно е наричан “чудовището” - размахът на крилете му е 117,3 метра, или по-дълъг от футболно игрище, и по този параметър е единствен в историята. Височината му е 15,2 метра, дължината 72,5 метра, а теглото - 230 тона, или по-тежък от синия кит, сравнява сп. “Тайм”.

Самолетът е създаден, за да извежда ракети-носители на голяма височина, от където те да стартират самостоятелно полета си към орбита. По този начин изстрелването на космически апарати ще стане чувствително по-евтино, като същевременно ще се намали броят на отложени и отменени пускове. Stratolaunch може да носи над 230 тона товар.

До момента машината не се е откъсвала от земята, изпитанията досега бяха наземни, като при всяко се тества по-висока скорост на движение. В последното изпитание самолетът разви 74 километра в час, предстои да вдигне 130 километра в час, а на последния тест да достигне 220 километра в час.

“Това е първият по рода си самолет и затова ще се стараем да бъдем предпазливи по време на тестовете и да поставим като приоритет безопасността на нашите пилоти, екипажи и персонал”, казва Джийн Флойд, главен изпълнителен директор на проекта.

15-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии