Чужденци командвали канала с микробуса ковчег (обзор)

16-годишният шофьор трябвало да вземе 1000 лева за курса

52-ма каналджии заловени от началото на годината

“Moжe дa ce oкaжe, чe opгaнизaтopитe нa кaнaлa, пpeз кoйтo ca влeзли зaгинaлитe нa мaгиcтpaлa “Tpaкия” бeжaнци, ca чyжди гpaждaни. Haй-вepoятнo opгaни­зa­тo­pитe нa кaнaлa ca влeзли y нac кaтo бeжaнци и пocлe ca пoлyчили cтaтyт. B мoмeнтa cлyжбитe paбoтят c чyжд гpaждaнин”. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. В неделя призори микробус със 17 нелегални мигранти катастрофира в дърво на 98-ия километър на магистрала “Тракия”. Загинаха 9 чужденци и 16-годишният шофьор Трайчо, който нямал книжка.

Според главния прокурор в мoмeнтa разследващите изяснявали три мoмeнтa - нaчaлoтo, кpaйнaтa тoчкa и ocигypявaнeтo пo маршрута на мигрантите oт дpyги xopa. Сотир Цацаров обяви, че тeзи кaнaли мoжe дa ce изпoлзвaт дa влязaт и xopa, кoитo ca oпacни както зa нaшaтa cигypнocт, така и за Западна Европа. “Схемата, която се прилага през последните месеци, е бежанци да се транспортират с товарни автомобили, които уж пренасят материали за строителство по границата”, разкри още Цацаров.

“За жалост организаторите вече наемат непълнолетни лица да им вършат работа, тъй като всички знаят, че те не носят наказателна отговорност”, каза шефът на “Гранична полиция” Светлан Кичиков.

“16-годишният шофьор е взел първо 300 лева, а после още 700. Той е младо момче, няма опит, почти не е спал и погуби 10 човешки живота. Хората, които набират такива хора, са по-виновни от момчето, предизвикало катастрофата. Той е жертва”, категоричен бе и вътрешният министър Валентин Радев. Според него Трайчо не за първи път се залавя с такива криминални действия.

Смята се, че преселниците влезли у нас от Турция. Шефът на “Гранична полиция” Светлан Кичиков заяви, че мигрантите са преминали през зелена граница, където все още не е изградена ограда. Той отчете, че от началото на годината досега има 2054 опита на мигранти да навлязат у нас през българо-турската граница. Миналата година за същия период е имало 19 147 опита. Сега са арестувани 52-ма организатори на канали за трафик.

 

Разпити

Преселниците пътували към Франция

Нелегалните мигранти от микробуса ковчег трябвало да стигнат до Франция. Това признали по време на разпити оцелелите в катастрофата. За преминаването от Турция в България платили по 500 евро на човек. Тарифата за целия маршрут била между 5000 и 6000 евро.Пътували в затворен бус и не са видели маршрута. Двама от осемте мигранти, които бяха ранени, са с опасност за живота, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ “Пазарджик” д-р Васил Вълчев.

Вече няма опасност за живота и на двамата ранени, които са настанените в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив.

Пред болничните стаи, където са настанени бежанците, дежурят полицаи. От Окръжна прокуратура-Пазарджик и Областна дирекция на МВР търсят съдействие от посолствата на Афганистан, Пакистан и Сирия за разпознаване на самоличността на загиналите чужденци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право