Чумата вилнее в половин България

Снимки от умъртвяването на прасетата в свинекомпекса в русенското село Николово се появиха във фейсбук в групи за защита на животните. Според тях това не е хуманно умъртвяване, но според Агенцията по храните всичко е според законодателството в ЕС. Използва се висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед, който се покрива с пяна.

Експерти твърдят, че е дошла с фураж от Румъния

Засегнатите индустриални ферми вече са две

Убиват 57 хил. прасета в два свинекомплекса

Вирусът на африканска чума по свинете е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Това е вторият голям заразен свинекомплекс след този в Николово, като в него се отглеждат 40 хил. пресата. Тяхната съдба ще бъде същата като на 17-те хиляди прасетата във фермата в село Николово - умъртвяване. Това обяви Александра Митева, началник отдел “Здравеопазване на животни” в Агенцията по храните.

“Загробването се извършва на място, определено от властите, така че да няма замърсяване на околната среда. Ще се направи проучване каква е произведената продукция, ще се проследи и в търговската мрежа, за да няма случай на продажба на заразено месо”, допълни тя.

Умъртвяването в комплекса в село Николово продължава, 1450 свине са убити до момента, а достъпът на външни лица е забранен. “Методите са съобразно нашето законодателство и това на ЕС”, добави Митева.

Още едно лично стопанство край Враца е заразено с чумата, като с него броят на огнищата е 19. До момента 400 свине от лични стопанства са убити хуманно.

Според експерти заразата може да е дошла с фураж от Румъния, но са нужни още проверки, за да стане ясен източникът. “От момента, в който навлезе заболяването в Европа през 2013 г., свинете, отглеждани в домашни стопанства, са най-големият риск за разпространението на заболяването”, обясни експертът от Агенцията по храните.

“Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност отговорност на общините е да изготвят наредби за отглеждане на животни в личния двор. Всички ние по веригата имаме отговорност да апелираме хората да спазват въведените изисквания, така че да се ограничи възможността за пренасянето на вируса на африканска чума по свинете”, каза Пенка Манева, началник отдел “Контрол на фуражите” в Агенцията по безопасност на храните.

В парламента депутатите политизираха проблема. “Търсим политическа отговорност за разрастването на чумата по свинете”, каза депутатът от БСП Пенчо Милков в парламента. От ГЕРБ призоваха да не се търсят политически дивиденти от проблема. Председателят на Комисията по земеделие към парламента Мария Белова от ГЕРБ коментира, че всички трябва да се борят за спасението на свиневъдния сектор у нас.

Припомняме, че бившият министър на земеделието Румен Порожанов похарчи около 300 хил. лв. за 133-километрова ограда по границата с Румъния, висока само 1,20 метра. Имаше и коментари, че тя няма да спре една 150-килограмова дива свиня да премине. Въпреки това Порожанов се хвалеше със съоръжението. Очевидно към днешна дата оградата не дава резултати.

 

Заради ситуацията

Броят животните в „задния двор” в Разградско

Областният управител Гюнай Хюсмен свика заседание на щаба при бедствия и аварии

Бедствено положение обявиха в сряда в Разградска област, поради опасността от възникване на огнища от Африканска чума по свинете. Решението е взето на заседание на щаба при бедствия и аварии, свикан от областния управител Гюнай Хюсмен. Бедственото положение продължава до 30 юли включително, уточняват от администрацията на областния управител.

До момента в Разградско няма установени случаи на опасното заболяване, но в съседните области Русенско, Търговищко и Силистренско има огнища и това е тревожен сигнал, изискващ общи действия от всички служби, за да не се допусне болестта и на разградска територия. МВР имат ангажимент да организират охраната на граничните зони на огнища на заболяването, да подпомагат ветеринарните с информация за наличието на свине в дворовете на стопани.

Съвместните проверки за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа “заден двор” стартират от община Исперих, като целта е унищожаване на нерегистрираните животни, съобщават от областната управа.

 

Проверяват фуражите

Следят месото от фермата до магазина

4701 са прасетата в “задния двор”

“Стартирали сме проверка на всички кланици и стъпка по стъпка, ден по ден назад ще вървим, за да проследим къде е отишло месото и какво е произведено от него”, коментира Любомир Кулински, директор на Дирекция “Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните. По думите му важен фактор за разпространението на чумата по свинете са кухненски отпадъци от заведенията и храни, които се изхвърлят по магистрали, паркинги и бензиностанции. До тях имат достъп бездомните животни, както и дивите прасета.

“Всички фуражни предприятия, които произвеждат комбинирани фуражи и ги реализират в България и не само, са подложени на засилен официален контрол”, обяви Пенка Манева, началник отдел “Контрол на фуражите” в Агенцията по храните. Според нея голяма част от тях произвеждат гранулирани фуражи при температура над 70 градуса, което теоретично и научно е доказано, че убива вируса на африканската чума по свинете.

4701 са прасетата в “задния двор” на лични стопанства, според данни на Българската агенция по безопасност на храните. Документ на агенцията за Надзор и контрол на болестта (2019 - 2021 г.) показва, че една от мерките при съмнение и потвърждение на африканска чума при източнобалкански свине гласи с помощта на GPS да се определят точните места на отглеждане и паша на отделните стада и собственикът на свинете да окаже съдействие при преброяването и намирането на всички животни, които да бъдат прибрани и затворени докато трае наложената възбрана.

 

Обявиха бедствено положение в Плевен до 31 юли

Бедствено положение обяви областният управител на Плевен заради установените огнища на африканската ума по свинете в частни стопанства в общините Белене, Левски, Гулянци и Никопол. Бедственото положение ще продължи една седмица до 31 юли. При необходимост срокът може да бъде удължен.

Мярката дава възможност в работата по ограничаване на разпространението на заболяването да се включат по-широк кръг институции, обясни областният управител Мирослав Петров. На кметовете в областта е разпоредено да съдействат на Агенцията по храните.

За координатор е назначен директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов. Областната дирекция на МВР пък организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза.

 

Бонус

Дават 250 лв. обезщетение за заклано домашно прасе

Кръстина Маринова,

ТРУД,Варна

Управителят на най-големия свинекомплекс на Балканите в село Козлодуйци д-р Румен Караманов обяви обезщетение от 250 лева за заклано домашно прасе от стопанство тип “заден двор”. Това се отнася за трите села Козлодуйци, Смолница и Росеново, които са в рискововата 3-километрова зона, обясни за “Труд” д-р Караманов.

Стопаните ще получат обезщетение по 250 лева за прасе, ако го заколят и подпишат декларация, че повече няма да гледат такива животни и след това могат да си приберат месото във фризера. В най-големия свинекомплекс отглеждат в момента 86 000 свине, като всеки ден продават, включително и в чужбина, между 800-1000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България