Шави в Испания, Клинси – в Япония

МОСКВА – Отборите на световното останаха само осем, а отпадналите вече планират бъдещето. Две от най-големите имена в историята са сред основните кандидати да поемат национални тимове на провалили се нации в Русия.

Шави Ернандес, легендата на Барселона, е все по-близо до поеме Испания. „Ла Фурия“ се спъна на осминафинала срещу най-слабо класирания в ранглистата на ФИФА тим преди мондиала – домакина Русия. Критиките в страната са чудовищни заради уволнението на Хулен Лопетеги два дни преди старта. А временният вариант с Фернандо Йеро не проработи. Легендата на „Реал“ така и не смени тактиката за 120 минути срещу Русия и „изгоря“ в рулетката на дузпите.

Шави завърши кариерата си този сезон в катарския „Ал Сад“. „Тялото ми вече не издържа на натоварванията – призна футболистът. – Започнах да изкарвам треньорски лицензи.“

Шави е един от символите на стила „тики така“. С него начело „Барса“ спечели четири пъти Шампионската лига, а „Ла Фурия“ триумфира на Евро 2008, Евро 2012 и Мондиал 2010. Но само на 38 години и без никакъв опит Шави ще е сериозен риск за испанците.

Германската легенда Юрген Клинсман пък е желан за селекционер на Япония. „Самураите“ плакаха неутешимо при 2:3 от Белгия в осминафинала, след като водиха до 70-ата минута с 2:0. Президентът на федерацията Козо Ташима е голям фен на световния шампион от 1990 година. Клинсман води за последно националния тим на САЩ, но се провали в квалификациите за руския мондиал.

Към нов треньор гледа и Колумбия. След отпадането от Англия с дузпи аржентинецът Хосе Пекерман намекна за напускане. „Никога не се взирам далеч в бъдещето – рече специалистът, с когото страната постигна най-големия си успех – четвъртфинал на Мондиал 2014. – Не знам какво ще правя.“

Колумбия обаче ще се огледа за наследник из Южна Америка, а няма да търси сериозно име от Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят