Шавкат Мирзийоев - Наследникът на трона

И победителят в узбекската игра на тронове е премиерът Шавкат Мирзийоев, който бе назначен за и. д. президент на централноазиатската република до изборите за държавен глава на 4 декември, които спечели с внушителните 88,61%. По същия начин, по който покойният лидер Ислам Каримов ги печелеше през последния четвърт век. Макар и с по-солиден резултат.

Новината за смъртта на несменяемия ръководител на Узбекистан Ислам Каримов предизвика шокови вълни в бившите съветски републики в региона и привлече вниманието на великите сили, които се борят за влияние в страната - Русия, САЩ и Китай. На последвалата задкулисна борба на местните кланове бе сложен временен край до изборите.

В бившия СССР има стара традиция - който погребва, той поема властта. За ръководител на комитета по организацията на погребението на Каримов в древния град Самарканд бе посочен именно премиерът Шавкат Мирзийоев. Няколко дни по-късно парламентът го избра за и. д. президент в противоречие със законите. В указ на Каримов е посочено, че председателят на Сената, в случая неизвестният и притежаващ малък политически опит Нигматила Юлдашев, автоматично поема поста до новите избори. Но Юлдашев дипломатично изтъкна далеч по-заслужилия и квалифициран Мирзийоев и се отказа от правото си.

Дотогава експертите гадаеха кой ще бъде наследникът - Мирзийоев или вицепремиерът и финансов министър Рустам Азимов, сочен за по-либерален кандидат. Анализаторите обаче са единодушни, че Ташкент не може да си позволи нестабилност след смъртта на Каримов и изборът падна върху хардлайнера премиер, който бе в сянката на покойния президент, но неотлъчно заемаше поста през последните 13 години.

В официалната биография на новоизбрания президент се казва, че е роден на 24 юли 1957 г. в Джизакска област на Узбекистан, а родителите му са етнически узбеки от съседен Таджикистан. Баща му Миромон е лекар, посветил живота си на борба с туберкулозата. Според някои източници тази отдаденост се дължи на смъртта на майката от коварната болест, но според други това не отговаря на истината - тя била медицинска сестра в неговата болница.

Традиционно за региона на Централна Азия информацията за детството и младежките години на бъдещия лидер е оскъдна. Известно е, че през 1981 г. Шавкат Мирзийоев завършва Ташкентския селскостопански институт със специалност инженер механик. Продължава кариерата си там като младши научен сътрудник и секретар на комсомолската организация, като достига до първи заместник-ректор на учебното заведение. През 1990 г. става депутат, а междувременно е назначен и за губернатор на Джизкакса и Самаркандска област. Запознати припомнят, че държал на строг нашийник местната власт и производството на памук, в което Узбекистан е водеща световна сила. При неизпълнение на плана в ход влизали юмруците му, твърдят пострадали фермери. Губернаторът настоявал и ученици да участват в отглеждането на памук. Мирзийоев обаче се доказва като умел в посредничеството между регионалните елити и централната власт.

За семейството му също няма много официална информация. Опозиционни активисти твърдят, че синът му Даврон контролира енергетиката в страната. Че самият Мирзийоев имал активи за 2 млрд. долара, а съпругата му била министерска щерка, на която той дължи издигането си. Той не обича да дава интервюта.

През 2003 г., спечелил доверието на пожизнения президент Ислам Каримов, Мирзийоев е назначен за премиер. На поста не си позволява своеволия, а действа изцяло в съответствие с разпорежданията на Каримов. Срещат се често с руския лидер Владимир Путин, който е премиер от 2008 до 2012 г., а двамата били в постоянен контакт след новината за влошеното здраве на Каримов.

Затова на Мирзийоев му е лепнат етикета “предпочитаният от Москва”. Още повече че прекият му съперник за президентския пост Рустам Азимов е “обвиняван” в стремеж към по-либерална политика, несъвместима с желанието за стабилност в посткаримовия Узбекистан.

Дни след избирането на Мирзийоев за и. д. президент управляващата Либералдемократична партия го издигна за кандидат за изборите през декември - сигурен белег за неминуемата му победа на 4 декември. Или както вече написаха опозиционните медии в Централна Азия: “Не се притеснявайте! Поне за следващите 25 години от управлението на Мирзийоев не се очакват промени.” Самият той потвърди, че продължава курса на предшественика си Каримов на неприсъединяване към военнополитически блокове и категорично отхвърли прием на чужди военни бази.

Козовете в ръкава му

Сред най-големите козове на Шавкат Мирзийоев е сближаването му със сивия кардинал Рустам Иноятов, шеф на тайните служби, без когото не може да бъде взето нито едно важно решение в страната. Двамата формално са от различни политически кланове и доскоро се смяташе, че Иноятов може да даде подкрепата си за опонента Рустам Азимов.

Мирзийоев обаче има и друг коз в ръкава си - близост с вдовицата на Каримов Татяна, която очевидно няма политически амбиции, но със сигурност би искала неин човек да поеме властта.

ЗА НЕГО

Разполага с държавни ресурси

Шавкат Мирзийоев бе премиер в продължение на 13 години и е назначил свои хора на ключови позиции в цялата страна. Управлението на Мирзийоев ще бъде с по-твърда ръка от това на съперника му за поста Рустам Азимов, вицепремиер и финансов министър. Новият ръководител е способен на твърди мерки, по-строги от тези, на които сме били свидетели, докато бе губернатор на Джизакска и Самаркандска област. Когато му липсват ресурси да убеждава или да стимулира обществото, подчинените или народа, Мирзийоев с удоволствие използва принуда.

Камолидин Рабимов, узбекски политолог и дисидент

Опитен бюрократ

Мирзийоев е опитен бюрократ, който най-вероятно ще наследи за постоянно на поста президента на Узбекистан Ислам Каримов в пореден знак за постигнат консенсус между елитите в страната. Парламентарната процедура, с която Мирзийоев бе избран за и. д. президент, бе в нарушение на законите, което сочи, че неговата задкулисна власт се увеличава. Най-голямата задача пред него ще е да насочва сложните и често турбулентни отношения на Ташкент с големите сили - Русия, САЩ и Китай, както и със съседите, като Москва е най-заинтересована от региона на Централна Азия.

Рийд Стендиш, сп. “Форин полиси”

Ще продължи курса на Каримов

Смята се, че Узбекистан заедно с Туркменистан отстъпва само на Северна Корея по авторитарност, натиск над опозиция и медии. Мирзийоев най-вероятно ще продължи тази традиция в съответствие с досегашния курс на покойния лидер Ислам Каримов и не си струва да очакваме смекчаването му. Иначе все още няма ясни признаци дали новият управник ще промени външната политика на Узбекистан.

Михаел Лаубх, експерт по Централна Азия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети