Шампиони в надпревара за шефския пост в борбата

Четирима големи шампиони и един традиционен кандидат ще се надпреварват за шефския пост на Българската федерация по борба следващата седмица.

Досегашният председател Валентин Йорданов е издигнат от клуб "Армеец - ЦСКА". Легендарният борец, който е №1 от игрите Атланта '96, седемкратен световен и 7 пъти европейски първенец, управлява централата от 1998 г.

Врачанският клуб „Ботев 93“ застана зад кандидатурата на Христо Маринов, световен и европейски шампион и доскорошен национал в класическия стил.

Кандидатът на „Левски” е Георги Мърков, покорил олимпийския връх в Мюнхен '72.

Русенският клуб „Юнак Локомотив” издигна Валентин Райчев, златен медалист от Москва '80. Досега той бе старши треньор на националния ни отбор по свободна борба и води тима на игрите Рио 2016.

Традиционният кандидат Димитър Джамов, бивш председател на БФ Борба от лятото на 1995 до есента на 1996-а, отново e претендент. Издигнат е от „ЦСКА - класическа борба”.

Изборът е на 7 април в „Булстрад арена“ в Русе.

На 28 март изтече крайният срок, в който можеше да се подават кандидатурите до управителния съвет на федерацията. А по устав на самото събрание това няма да е възможно.

Миналата година преди игрите Рио 2016 също имаше изборен форум, на който Валентин Йорданов бе преизбран със 100:0. Но тогава делегатите решиха мандатът на управленския орган да е в синхрон с големите международни федерации и да е за 4-годишен олимпийски цикъл, а не както беше дотогава за 5 г. Това наложи сега отново да има събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт