Шампионка по шахмат отказала $80 000 заради забрадка

Такива неща, като свобода, избор, самоуважение за мен са по-важни от наградните фондове - казва украинската шахматистка Анна Музичук, №1 в света на блиц и рапид за 2016-а. - Световните първенства трябва да са в страни, където жените да не се чувстват сякаш са вторични същества. Затова не отидох в Саудитска Арабия, за да не играя по правилата на някого, да не нося абая (б.р. облекло със забрадка), да не съм принудена да се измъквам някъде отзад.

Така украинката аргументира отказа си да брани трофеите си на шампионата в Рияд, завършил на 31 декември и предизвикал вълна от реакции.

За първенството, което бе определено месец и половина преди старта, не замина и нейната сестра Мария Музичук, бивша №1 в света.

Наградният фонд бе рекорден $2 млн. и за двата пола, като шампионката при жените на блиц Нана Дзагнидзе (Грузия) взе $80 000, а при мъжете Магнус Карлсен (Норвегия) си тръгна с $250 000.

Въпреки недоволството за надпреварата дойдоха 100 състезателки. „Не осъждам колегите си, някои от тях само на този турнир заработиха, колкото за цяла година – продължи Музичук. - Най-лесно беше да си затворя очите. Но елитните шахматисти трябва да имаме ясно изразена позиция в подобна ситуация. Това не е карпиз, а реален проблем.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт