Шампионската лига загуби своя баща

Само преди 4 дни „Ливърпул“ триумфира в Шампионската лига. „Червените“ от „Анфийлд“ ликуваха на върха в 17-ото издание на най-атрактивния и комерсиален турнир в историята.

Шампионската лига обаче осиротя. Нейният създател Ленарт Йохансон издъхна в дома си в Стокхолм след кратко боледуване. Сърцето на най-известния швед във футбола спря на 89-годишна възраст.

„Йохансон е нашият най-голям международен лидер за всички времена – каза Карл-Ерик Нилсон, президент на федерацията. - Никой друг швед не е имал толкова голямо значение за футбола. Той беше дълбоко уважаван като президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА.“

Йохансон води европейската централа в периода 1990 – 2007 година. Тогава загуби изборите срещу Мишел Платини. Година по-късно обвини Сеп Блатер, че купува гласове във ФИФА и напусна всички ръководни постове.

През 1993-а Йохансон направи реформата на турнира на европейските шампиони и го замени с Шампионската лига. Там за първи път отбори, които не са ставали първенци на страните си, можеха да участват и да седнат на европейския трон.

„Това е турнирът, който концентрира най-много внимание по целия свят – каза Йохансон в интервю за агенция „Асошийтид Прес“ през 2010 година. - Мачовете се излъчват в повече от 200 страни. А когато говориш с футболистите, всеки мечтае да е на финала в Шампионската лига.“

Под ръководството на шведа УЕФА се трансформира от административна в комерсиална организация. Йохансон премести щабквартирата от швейцарската столица Берн в Нион – на брега на Женевското езеро.

След като Платини спечели изборите, той назначи своя предшественик за почетен президент на УЕФА. Роден в Стокхолм, Йохансон винаги е твърдял, че има един любим отбор – АИК. Там той беше клубен президент в периода 1967-1980 година. След това се издигна до шеф на шведския футбол и спечели за родината си домакинството на Евро-92.

До края на живота си беше голям враг на технологиите във футбола, които вече са почти на всякъде. „Играта е за хора, а не за роботи“, казваше Йохансон.

Враг на Блатер и Платини

Далеч преди корупционния скандал във ФИФА и УЕФА достолепният Ленарт Йохансон беше голям враг на Сеп Блатер и Мишел Платини. Обвиняваше ги, че футболът никога няма да е чиста игра под тяхно ръководство.

„Добре, че американците чрез ФБР влязоха в офисите и показаха какво се е случвало години наред – каза Йохансон за предаването „Код Спорт“. - Двамата са изкарали много пари от ФИФА и УЕФА, за да ги слагат в собствения джоб. Идеята на Платини за Евро 2020 в 13 държави е повече от глупава.“

Йохансон имаше и един много близък приятел в България, с когото до последно поддържаше връзка – Михаил Касабов, вицепрезидентът на БФС.

 

В едно от последните си интервюта за „Труд“: Стоичков ми се извини галантно

Един от фронтовете в живота на Ленарт Йохансон беше срещу Христо Стоичков. Като национален селекционер най-великият български футболист го обвини, че е наредил на съдия да помогне на Швеция да ни победи в квалификация. В отговор Камата отнесе наказание 3 мача да не води България. Десет години по-късно като пенсионер Йохансон дойде в България да подкрепя „тре конур“ и даде ексклузивно интервю за „Труд“ и „Код Спорт“, в което обясни ситуацията.

„Стоичков загуби мача в Швеция и на висок глас по целия свят започна да твърди, че плащам на съдиите – каза босът. - Много се ядосах. Обадих му се по телефона и му казах, че няма да приема подобно поведение. Христо отвърна, че е бил ядосан от загубата и е изрекъл неща, които не мисли. Приех го. Стоичков ми изпрати много галантно и мило извинително писмо. Христо беше честен с мен, няма какво да делим и темата е забравена.“

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят