Шампионската лига на Йохан Кройф

Йохан Кройф е бащата на тоталния футбол. Летящия холандец, създал различни ери в „Аякс“ и „Барселона“. Вече не е между живите, но духът му никога няма да си отиде.

Шампионската лига и днес е на Йохан Кройф. С неговия стил играят най-малко три от големите през сезона. И ако „Барселона“ отдавна не е изненада, то „Аякс“ върна всичко най-романтично в играта. Млади и гладни момчета, които не се притесниха последователно срещу „Байерн“, „Реал“ и „Ювентус“.

В графата на Йохан Кройф попада и „Манчестър Сити“. От години Пеп Гуардиола се слави като най-добрия му ученик. С неговия стил първо „Барса“, после „Байерн“ и сега „гражданите“ лъхат на божествената миризма от футбола, който Кройф създаде. Снощи Гуардиола се нуждаеше от гала спектакъл срещу „Тотнъм“, за да станат три „децата на татко Йохан“ във финалната четворка.

Именно „Барселона“ на Кройф е първият отбор, наричан „дриймтим“ по света. С Христо Стоичков, Михаел Лаудруп, Роналд Куман, Хосе Мария Бакеро, Чики Бегиристайн и Пеп Гуардиола. Те наследиха стила на „Аякс“ от 70-те, а сега новата „Барса“ ги следва гордо. Както прави и твърде младият „Аякс“.

Наследниците на Кройф напълно заслужено победиха Роналдо и „Ювентус“, лекция по футбол“, написа в. „Гадзета дело Спорт“.

Магическият тур на „Аякс“ в Шампионската лига продължава – ликува холандският в. „Алгемен Дагблад“. - Холандски тим на полуфинал сред милионерите – истинска сензация.“

Триумф на младостта“, възкликва френският „Екип“.

Това са само част от безкрайните комплименти. Заради тях Йохан Кройф никога няма да умре!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят