Шампионът в оставка

Тайсън Фюри вече не е световен шампион в тежката категория на професионалния бокс. Той загуби без бой всички пояси, които спечели в паметната вечер на стадиона в Дюселдорф миналия ноември, когато победи по точки Владимир Кличко. Историята му е поредното доказателство, че едно е да се качиш на върха, а съвсем друго - да останеш там. Кличко успя да се задържи на трона повече от 10 години, докато Фюри започна да губи титлите си само месец след като ги беше спечелил. Първо беше тази на Международната боксова федерация (IBF), която му бе отнета заради отказ да я защитава срещу задължителния претендент Вячеслав Глазков. Може да се каже, че това беше просто организационна издънка - екипът му така и не успя да се договори за мач с украинеца.

Този пояс даже не го искам - каза тогава Фюри. - Той е л..но, няма никаква стойност. Ще го спечеля пак само за да се изпикая върху него.“

Царстването му продължи с редки, но скандални медийни изяви. Обяви се за ревностен християнин и се нахвърли върху световния заговор, в чийто център според него е Кличко.

Знам, че той е поклонник на дявола - заяви Фюри. - Те се подреждат в кръг и правят магии - всички онези рок звезди и известни хора. Това е известно, има го в Уoutube.“

Това можеше да мине за атака срещу спортен съперник, но следващите му схватки с дявола вече бяха наистина скандални в общество, което държи на политическата коректност.

Има само три неща, които трябва да направим, за да повикаме дявола при нас хомосексуалните бракове, абортите и педофилията, а две от тях вече са легални“, каза Фюри.

Тези му думи го превърнаха в истински антигерой за системата. Срещу него се изправи цяла армия от гей активисти и всевъзможни правозащитници. Главоломното падане на репутацията му го направи на практика неизбираем в класацията за спортна личност на годината на Великобритания. Вместо признание за успехите си той получи освирквания от група хейтъри, събрали се пред залата. Така човекът, който събори от трона недосегаемия Кличко, не успя да намери заслуженото си място в сърцата на британските спортни фенове редом и пионер от Тур дьо Франс сър Брадли Уигинс и сложилия край на продължилото 3 поколения чакане на титла от „Уимбълдън“ Анди Мъри. Фюри обича да казва, че е новият Мохамед Али, но всъщност повтаря историята му като фарс. „Не ни трябват боксьори, които се бият добре, а такива, които се бият за нещо“, каза преди време Джордж Форман. Али имаше своята кауза и успя да се пребори за неяq като жертва най-ценното си - боксовия трон. Каузата на Фюри е съмнителна, искреността му още повече. През по-голямата част от времето той оставя впечатлението, че просто иска да си прави майтап с другите. След като го отнесе на ринга, Кличко бе унижен и в залата за пресконференции, когато шампионът свали фланелката си, за да покаже огромното си шкембе.

"Ти загуби от един дебелак, подигра се той. - Даже не трябва да ме наричат спортист. Трябва да се засрамиш.“

Кличко нямаше как да не признае, че се срамува. Професионалист и перфекционист до мозъка на костите си, той беше принуден да сдаде своеобразната си длъжност „световен шампион в тежка категория“ - една от най-престижните в световния спорт на най-неподходящия човек. Посветил години наред на изграждането на мита за себе си, Влад видя как един циганин, без да му мисли много, събаря в прахта статуята, която трябваше да олицетворява величието му. При това го направи с една ръка, докато с другата държеше гащите си да не паднат.

Циганският дух на Фюри му помогна да се изкачи на върха и го свали скоропостижно оттам. Може каузата му да не е като на Али, но жертвата му е същата и при това е съвсем истинска. Фюри се изсмя, когато трябваше да върне пояса на IBF, но плачеше, когато дойде време да сдаде титлите на Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO). Остава му надеждата, че един ден ще се върне и отново ще се бие за тях. Пък и колкото и проблеми да има извън ринга, той все още няма загуба между въжетата. Такава приказка няма как да остане без продължение.

Депресия или допинг наказание?

Майтапите може да вредят на имиджа на Фюри, а неполиткоректните изказвания да го „предпазват“ от спонсори, но истинските му издънки са положителните допинг проби. Именно заради тях отлагаше реванша с Кличко, което принуди боксовите организации да му отнемат титлите.

Следите от нандролон, които бяха намерени в негова проба от 2015 г., му се разминаха. Тази есен обаче той на два пъти беше хванат с кокаин в два поредни дни. Така че приказките, че ще се лекува от маниакална депресия по-скоро маскират наказанието, което се очаква да му бъде наложено.

 

За него

Щастлив съм, че носи моето име

Много съм щастлив, че имаме такъв шампион. Можете да говорите каквото си искате за Тайсън Фюри, да му се подигравате, но трябва да знаете, че един американец на име Майкъл Джералд Тайсън е горд, че носи същото име. Той е най-достойният световен шампион след мен. Може да звучи арогантно, но според мен той може да говори каквото си иска. Той е пример за хората, които никога не са получили шанс в живота си.

Майк Тайсън, световен шампион по бокс

 

Той е имбецил, звучи като Хитлер

Бях шокиран от изказванията му за жените и гейовете, а когато заговори за евреите, звучеше като Хитлер. Той е имбецил, мисля го сериозно. В момента боксът има за световен шампион един имбецил. Ние сме единно общество и нямаме нужда от човек, който използва тази висока сцена, за да излъчва подобни послания. Той слага петно на целия спорт, защото като шампион представлява не само себе си, а и целия бокс.

Владимир Кличко, световен шампион по бокс

 

Разгада ума на Кличко

Владимир Кличко не успя да направи това, което прави обикновено, защото Тайсън Фюри му повлия на мисленето. Той направи най-голямата психологическа атака, която съм виждал. Кличко мисли като робот и затова Фюри успя да го разгадае.

Никога не бях виждал толкова едър човек да се движи толкова плавно по ринга. Фюри направи точно това, което трябваше. Би се умно и извади Кличко от баланс. Не беше много вълнуващо, но беше достатъчно.

Ленъкс Люис, световен шампион по бокс

 

Все още има бъдеще

Сигурен съм, че ще се върне на ринга. Боксът е в кръвта му, той е неговият живот. Той не може да прави нищо друго. Сега е разочарован, загубил е интерес към всичко. Това е проблем, но той ще се справи. Не е наркоман, просто е направил грешка. След няколко месеца всичко с него би трябвало да е наред. Той е само на 28 години, в пика на кариерата си е и има голямо бъдеще.

Питър Фюри, треньор и чичо на Тайсън Фюри

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети