Шампионът прибра 38 млн. долара

Освен, че Франция и Хърватия напуснаха Мондиал 2018 като двата най-силни отбора в света, те си разделиха и общо 66 млн. долара за своето крайно класиране на шампионата. Наградният фонд на турнира в Русия бе общо 791 млн. долара. От тях 400 млн. си поделят отборите в зависимост от класирането им.

Победителят прибра 38 млн. долара. Завършилият на второ място ближе рани от изпуснатата възможност за стъпването на световния връх, но си заработи отличен бонус. Той е 28 млн. долара.

Белгия и Англия са другите два тима, които прибират сериозни суми. "Червените дяволи" чакат по сметката на федерацията 24 млн. долара за завоюваното трето място. Бонусът за "Трите лъва" е по-малък, но разликата е незначителна. Англия ще получи 22 млн. долара за четвъртото място в крайното класиране.

Общият награден фонд на Мондиал 2018 бе увеличен значително от последния турнир, който се проведе в Бразилия преди 4 години. Тогава участниците си разделиха 358 млн. долара от всичките 576 млн. Шампион стана Германия. Бундестимът заработи 35 млн. долара, а подгласникът Аржентина - 25 млн.

Няма разлика в сумите, които прибраха тимовете само за участие в последните две световни първенства. Всеки отбор получи финсова инжекция от 8 млн. долара.

Колко взеха прескочилите групите? Отпадналите селекции на осминафиналите в Русия заработиха почти една четвърт от цялата сума. Португалия, Аржентина, Испания, Дания, Мексико, Япония, Швейцария и Колумбия ще получат по 12 млн. долара. Елиминираните на четвъртфинал прибират още повече. По 16 млн. ще влязат в касата на централите на Уругвай, Русия, Швеция и Бразилия.

Къде отива разликата от 391 млн. долара от наградния фонд? В безброй футболни клубове. Сумата се разпределя между отборите, които имат представители на турнира.

Например, българските "Левски" и "Лудогорец" бяха с по един играч на турнира в Русия. За "сините" това бе исландецът Холмър Ейолфсон, а за тима от Разград полякът Яцек Гуралски. Двата родни клуба чакат компенсация за отсъствието на играчите от по 221 780 долара. Сумата можеше да е и по-голяма, но Исландия и Полша отпаднаха още в груповата фаза. ФИФА плаща на всеки клуб 8530 долара за играч на ден. Платежният период започна да тече на 1 юни, две седмици преди откриването на турнира, и спря в деня, в който даденият отбор е елиминиран. Това означава, че клубен тим с поне един представител на финала снощи ще очаква по сметката си 383 850 долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят