Шампионът с 3 български отбора Георги Василев: ЦСКА спаси първенството

Един от най-големите корифеи в българския футбол Георги Василев е ликувал 4 пъти като шампион начело на 3 различни отбора „Етър“, „Левски“ (2 пъти) и ЦСКА. Генерала, както го кръстиха в Германия по време на престоя му в „Унион“ (Берлин), направи ексклузивен анализ за „Труд“ на родното първенство. Потърсихме го, след като минаха всички големи дербита в Първа лига до края на есента.

Битката за титлата

Преди последния кръг всичко изглеждаше предрешено. „Лудогорец“ очакваше да излезе с 8 точки аванс при победа над ЦСКА. И ако шампионът беше победил, нямаше смисъл повече да коментираме. Но черна котка мина път на прогнозите.

ЦСКА не отиде само да изиграе мача. Отиде с една единствена цел – да победи!

Стана много хубаво дерби. „Лудогорец“ традиционно имаше доста футболни достойнства, но ЦСКА бе по-силният и по-мотивиран отбор. „Червените“ се пребориха първенството да остане интересно. Впечатли ме влагането от първата до последната минута.

„Лудогорец“ има много интензивна програма. ЦСКА и „Левски“ са длъжни да се възползват от нея. На този етап „червените“ повече ми харесват. Отборът гони целите си до последната минута. На фона на неделното дерби много избледня гостуването на „Левски“ в Разград. Просто няма какво да се запомни от „сините“ в този мач.

„Левски“ засега изостава в точките, но мисля, че там нещата се подобряват от спортно-техническа гледна точка. Отборът играе според потенциала си. Не прави опити да се надскача. Сигурен съм, че през пролетта „Левски“ ще има друго лице. Предполагам, че и това е стратегията на клуба.

Съдиите

Миналата година първенството бе ясно много по-рано и за тях се говореше значително по-малко. Сега обаче конкуренцията е силна и реферите са поставени под сериозен прицел. Опитвам се да казвам, че повечето им грешки са плод на човешко виждане. И че няма нищо преднамерено. Потърпевшите страни естествено тълкуват нещата по различен начин. Търсят предумишленост във всяка грешка. Поне такова впечатление остава. Факт е обаче, че грешките на реферите са наистина много.

Треньорската политика на грандовете

Като външен човек нямам право да давам указания. Има и причудливи решения. Ще започна с ЦСКА, който не смени Стамен Белчев. След трите поредни равенства качествата му се поставиха под съмнение. Но победата в Разград доказа, че той добре си върши работата. На първо място ЦСКА демонстрира, че освен спортно-технически има и много сериозен физически потенциал. Това не става без работата на треньорския щаб. Белчев е постигнал високо ниво в подготовката. А ръководството на ЦСКА явно не бърза да се увлича по общественото мнение и не смени треньора.

При „Левски“ от година се правят доста промени. И на футболисти, и на треньори. Сега клубът избра Делио Роси – независим човек от футболна държава. Той налага своя стил. Естествено, има и критики към него, но най-важно е, че ръководството му вярва. Роси ръководи процеса, оценявайки реално качествата на отбора си. В „Левски“ са свикнали при първия неуспех треньорът да е виновен. Мисля, че сега собственикът Спас Русев е спрял подобни настроения. Това вероятно е и истинският начин за измъкване от кризата. „Левски“ също показва, че разполага със стабилно ръководство.

„Лудогорец“ има лукса да прави експерименти благодарение на сериозни финансови възможности и респективно силни футболисти. Колкото и треньори да се сменят, отборът удържа върха в шампионата. В Разград показаха, че наставникът не е решаващата фигура. Или е решаващ само за учебно-тренировъчния процес, без да задълбава повече. Португалецът Бруно Рибейро опита да направи промени и отборът изпита дискомфорт. „Лудогорец“ от години играе с един стил и е изградил състав, който диктува модата във футбола ни. Според мен Георги Дерменджиев беше много удачен вариант за треньор. Имаше богат опит и човешко усещане как да се държи със звездите. Създаваше добра атмосфера за работа. А Димитър Димитров реално намери готова баница в Разград.

Останалите отбори

Първенството е интересно. Виждам старанието на треньорите – млади и опитни, да предлагат нещо разнообразно. Копират работата в големите клубове. „Ботев“ заслужава само комплименти заради перипетиите, през които клубът мина и оцеля. Освен това се запази атрактивния ботевски стил. Отборът определено играе интелигентно. Старозагорските „Берое“ и „Верея“ с Александър Томаш и Илиан Илиев начело също показаха доста привлекателни мачове и не се съобразяват с грандовете. Харесва ми и работата на Златомир Загорчич в „Славия“, където има поводи за оптимизъм.

Битката за оцеляване

Неприятно впечатление ми прави играта на „Черно море“. Отборът затъна с доста негативни резултати. Лично познавам треньора Емил Луканов и знам, че е амбициозно момче. Но му е трудно. Години наред „Черно море“ държеше сериозна позиция в първенството. От новаците „Септември“ демонстрира най-добри резултати и игри. В клуба имат основание да са доволни от работата си. „Етър“ разполага с много опитни футболисти. А последният мач с „Витоша“ показа, че притежава също и доста млади таланти, на които треньорът Станислав Генчев с основание гласува доверие. Още с влизането си в елита „Витоша“ декларира, че няма да прави селекция. Ще разчита на отбора от втора лига. В това отношение ми се струва, че клубът е последователен и... последното място в класирането го доказва. Във футбола има изненади, но в дългосрочен план, няма как да се избяга от реалността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ