Шампион на маратон: Кенийците са талантливи, но японците влагат много ум

Ако кенийците са безумно талантливи и страшно много тренират, то японците влагат по-скоро ум – така Степан Кисельов, шампион на Русия по маратон, описва майсторството на азиатците в бягането на дълги разстояния.

Всъщност Страната на изгряващото слънце вероятно е втората по сила след кенийците „бягаща” нация.

„При тях на полумаратон поне 200 души бягат под час и 6 минути, докато за европейците това е невероятно”, продължава той.

Затова Кисельов отива на лагер при тях, за да види как го правят.

„Смятам, че показват резултати, защото бягат на групи от по 50 души – казва Степан. - Така е много по-лесно, отколкото да изминеш сам трасето за същото време. Та вижте кенийците,

още на старта се откъсват... Японците не са толкова пъргави, но притежават невероятно търпение и към края на маратона именно това им помага да покажат резултат.”

И въпреки че повечето бегачи в Япония си имат професии и работят в офиси, това не им пречи да тренират. „Обикновено стават в 5,50 часа, тренират, закусват и тогава отиват в офисите си – разказва маратонецът. – А следобед към 14,20 часа се виждахме в залата за втора тренировка.”

Кисельов разкрива и за друга особеност на японците. „При тях е много популярна дисциплината „eкиден” – щафета на шосе, където маратонът е на 6 етапа – уточнява Степан. – Интересното е, че могат и да не знаят кой е спечелил олимпиадата, но пък много обсъждат и се вълнуват кой с какъв резултат е спечелил първия етап от „eкидена”, имат си и свои звезди. За мен беше полезно да разбера, с олимпиадата животът не свършва...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт