Шараните на Републиката – без значение дали е Спас или Прокопиев

„Всеки може да се подведе по Александър Николов!“

Тази статия два дни се мъдреше на възможно най-преден план в сайта „Дневник“ – флагманът сред медиите на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев.

Предназначението на материала бе очеизвадно. Текстът трябваше да внуши на Прокопиевите сподвижници от „Да, България“, че не са чак толкова глупави, за каквито ги помислиха стотици хиляди в социалните мрежи.

Горките активисти на Да 1,6 (одобрението им според последното социологическо проучване на любимата агенция „Алфа Рисърч“). Те не са виновни за наивността, граничеща с умопомрачителна глупост. Просто опитвали да съберат силата на всички борци срещу MAFIATA. Та затова години наред споделяли и коментирали статусите на техния съмишленик Александър Николов. А иначе – Спас от Кочериново.

Фактите относно измамата със самолетните билети я знаете всички. Но сякаш в публичното пространство убягна един нюанс. Фейсбук образът на г-н Николов бе виден фен на „Да, България“. През цялата предизборна кампания той е подкрепял формацията на Христо Иванов, ден преди вота агитира, ден след вота рони крокодилски сълзи за фундаменталния резултат (деклариран от Иванов като успех) от 2,96%.

Нещо повече – в редовен диалог с Николов са хора от тясното ръководство на партията и нейни кандидат-депутати като Иво Мирчев, Емил Джасим, Алина Добрева, Александър Пелев, Теодор Михайлов, Виктор Стоянов(бивш заместник-министър на културата)....

Нещо още в повече – фантомът Николов получава трибуна в Клуб З – едно от най-уважаваните от умните и красивите издания (а иначе собственост на подсъдимия олигарх Огнян Донев). Там скоро прочетохме призива на отговорния му редактор Бедров (участник в задкулисните схеми на друг клиент на Темида от клуба на олигарсите – Иво Прокопиев) държавата да субсидира сайт като подопечния му, защото правил такава качествена журналистика, че свят да ти се завие. Толкова качествена журналистика правят, че техен автор е Спас. Ама за това по-долу.

Нещо абсурдно – блогарът(правописната грешка от сайта на БНТ е израз на оригиналния правопис) е включен по телефона, за да изрази компетентните си размисли и страсти.

Как се стига до това?

Александър Николов го е играел борец за съдебната реформа, противник на Цацаров, ДПС, Борисов, Пеевски и там, които още са враговете на Прокопиев – ментор на умната и красива общност във фейсбук.

В следствие това Николов получава одобрението на глутницата. Без да познават дори бегло, без да са виждали очите му, те прокарват негови текстове, пускат го в ефира на обществената телевизия, споделят мъдрите му мисли. Насърчават фалшивия профил да коментира актуални вътрешнополитически въпроси.

А част от тях дори му захраниха банковата сметка.

Опитвам се да се наместя в празната умна и красива кратуна. Особено тази, работеща в медии. Стои си значи фенът на Да 1,6 сутрин рано на бюрото, възлагат му някаква задача и той отваря лаптопа/фейса за помощ. Търси я, разбира се, в редиците на "нашите". Да не би случайно да настъпя мина, да попадна на враг аз!? И попадна на Спас.

Какво се иска, за да се изсипе и върху вас, уважаеми читатели, медът, амброзията, елеят и всички възможни благородни примеси? А може и да намажете някое и друго евро. Необходимото условие е само едно. Трябва да пишете и коментирате в унисон с правилната линия, задавана от началника Прокопиев. Ще кажете – ами за целта е нужно да отидем на среща с него, както го направиха Радан Кънев и Христо Иванов. Съвсем не. Изписвам правилата на мача ясно и просто (защото ние сме прости, не като тях – интелектуален, обществен, стопански и духовен елит на нацията), четете внимателно, няма да повтарям.

1. Харесвате във фейсбук партия „Да, България“.

2. Искате приятелство на всички реални и нереални хора, които пишат под извисените им нравствено и ценностно статуси.

3. После влизате в сайтовете на Прокопиев – „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“. И почвате да споделяте статиите, които са закачени най-отгоре.

4. И шараните сами ще лапнат кукичката.

Бъдете спокойни, няма опасност да ви разкрият. Дори и да се усъмнят, че профилът е реален, те ще замълчат. Просто защото са наясно, че повечето от остриетата им във фейсбук имат по няколко фалшиви самоличности. И усетилият се, че вашият образ е фантом ще си затрае по две причини:

- Не знае дали няма да развали прикритието на някое от висшестоящите другарчета.

- И да е фалшив, какво от това? Нали плюе по Цацаров, значи всичко е позволено.

Пътят до славата е начертан и удебелен от гениалния Остап Бендер – Спас от Кочериново. На гърба на стадото овце, манипулирани и управлявани като матрьошки от господата Николов и Прокопиев, вие ще станете известни, значими, важни. Ще придобиете солиден обществен авторитет, може и да се замогнете.

Звучи като реклама на прах за пране от Хорст Фукс (който се оказа Иван от забравих къде). Или като промо за участие в кастинг на „Биг Брадър“.

Само, че става дума за (най-сетне) изразилата се ясно душевна и ментална импотентност на „Прокопитата“. Тези, които се подиграват на четящите Блиц и Пик, а всъщност са пет пъти по-глупави от тях. Защото се връзват на всеки, който малко по-умело ги води за носа. Стадо овце, на които сръчният пастир тегли ножа щом пожелае. Без значение дали се казва Иво Прокопиев или Спас от Кочериново.

Или както казва самият Спас: „Не сте десни, прости сте!“

И за финал, но не на последно място.

Кога прокуратурата ще се самосезира за изнесените в медиите данни, че видни активисти на „Да, България“ са съучастници на кочериновския Остап Бендер? Сред тях са: 1. Член на ръководството на „Зелените“; 2. Синът на ексдепутата от НДСВ Владо Дончев; 3. Приближен на Саша Безуханова – бизнесдама, която е тясно свързана с обвиняемия олигарх Иво Прокопиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи