Шарлатания с „вълшебно” биле ни омайва в интернет

Въртят ли ви ставите? Изпитвате ли болки в гърба? Вероятно да, особено ако сте навлезли в по-напреднала възраст. Но, не се отчайвайте. Вече са измислени вълшебни хапчета, които за нула време ще подобрят вашето състояние и ще ви върнат в младостта.

Въобще не се налага да хвърляте по 5 бона за смяна на става, да речем. Вече е изобретено средство, което за по-малко от месец „ликвидира дегенерацията, възпалителните процеси и оттока, премахва болката, възвръща комфорта на движенията”.

И това са само част от чудодейните ефекти от илача „Flexa Plus Optima”, чиято реклама се шири напоследък из интернет. Както тази, така и други реклами, които са пуснати в Гугъл-а и се появяват изневиделица и ти се натрапват в полезрението на всяка минута.

Така или иначе тактиката в подобни случаи е една и съща. Публикуват се снимки на хора, които уж са изпробвали дадения чудодеен илач и го препоръчват горещо на публиката. В случая с гореспоменатото биле за облекчаване на болките в ставите таргет групата са хората в по-напреднала възраст. Рекламният материал е богато илюстриран със снимки и „впечатления” на хора, които магическото средство е излекувало веднъж и завинаги. Трогателни са изповедите на баба, която е била схваната от болки в коленете и гърба, но отново се е върнала към живота, отново е в кондиция да прекопава градината, за да има пресни домати за внучката.

В друг от случаите възрастен мъж - след въпросната терапия, която трае само 28 дни отново може да рита топка с внуците. Колорит в картината внася фризьорка от Радомир отново се връща към професията, след като е пила от феноменалните капсули, съдържащи според описанието в интернет хиалуронова киселина, екстракт от корен на мак и витамини А, В, С и Е.

Възможно ли е да се облекчи болката в ставите при приемането на илач от този вид, при това за толкова кратко време? „Отговорът е категорично не, това е пълен абсурд. Дори на биологично ниво не е възможно ставният хрущял да се възстанови за такъв кратък период от време от един месец…”, коментира за „Труд” д-р Любомир Любомиров, ортопед от Университетската болница „Света Анна” в София.

Зарибяването обаче тече с пълна сила. Сред зарибяващите в сайта на лекарството е и например семейство от Видин. Усмихнатите Мариана Василева и Здравко Василев, са представени съответно на 68 години жената и на 66 години мъжът. Измислените, както се оказа, видинчани заявяват, че имат от години биоферма в района на крайдунавския и са се излекували от чудодейното лекарство. Проверка в масивите на отдел „Агро статистика” на Държавен фонд фонд „Земеделие” в областния град показа, че няма регистрирани такива хора, с тези имена, занимаващите с гореописаната дейност. А регистрацията в такива случаи е абсолютно задължителна. Служител обясни пред „Труд”, че в района на областния център има само две био ферми, но те се стопанисват от значително по-млади хора с други имена.

Това мигновено лечение на ставите се лансира от изобретателя на този медикамент, представящ сам себе си като „професор Георги Божилов, „научен работник, специалист в областта на молекулярната биология”. По неговите уверения за своето уникално изобретение – „иновативна формула, която възстановява ставите и възвръща тяхната дееспособност”, той наскоро бил номиниран за Нобелова награда. На сайта на въпросното псевдолекарство има дори фото на „професора”, заедно с неговата майка, която е била и първият му излекуван пациент. Справка в канцеларията на Института по микробиология към БАН обаче показа, че у нас няма такъв професор по молекулярна биология с това име, нито дори научен работник с друга научна степен на име Георги Божилов, камо ли да е предлаган за Нобелова награда.

Малцина обикновени читатели обаче биха си направили труда за всяка реклама на някой продукт да правят обстойни проверки и фалшивата новина за магическите свойства на капсулите „Флекса Плюс Оптима” шества безпрепятствено из мрежата.

Опит да се открие телефонен номер за контакт с разпространителя на вълшебното биле остава безуспешен. Според фармацевти по всяка вероятност става дума за фалшиви лекарства, които се произвеждали в чужбина, тъй като у нас пазарът бил твърде ограничен, за да се произвеждат тук ментета, коментираха от бранша. Вероятно хората са шокирани и от цената от 79 лева на гореописаните шепа хапчета, макар и да се предлагат на промоция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право