Шафранът измества тютюна в Родопите

В Чили държавата подпомага финансово производители , които търсят алтернатива на лозарството

В градината на шведското кралско семейство цъфти български шафран от Родопите. Преди година от кралския двор отправили запитване до наши производители с искане за посадъчен матерял. За да рекламират атрактивния и доходен бизнес от асоциацията на производителине на шафран, която обединява 3500 производители изпратили посадъчен материал и подарък 10 – 15 грама от екзотичната и най-скъпа подправка в света.

Българи, които от години живеят в Швеция, имат интерес към отглеждане и производство. Засадени са първите, макар и малки, под 1 дка градини.

Интерес към нашия екзотичния продукт от син минзухар вече има и от Франция, Германия и Чили.

В Чили държавата подпомага финансово стопани, които търсят алтернатива на лозарството, засегнато от климатичните промени. Да види на практика как се произвежда най-скъпата подправка в света в кърджалийско е дошъл Кристиян Холцман.

„Избрах България, защото двете страни много си приличат, а от българските производители мога да почерпя опит”, казва Холцман. Той е засадил 10 декара край Касабланка, град близо до столицата Сантяго. Насажденията са нови и са в рамките на експерименталната фаза на проекта. Използвани са луковици от Нова Зенландия и Аржентина. Сега стопанинът иска да опита и с български луковици, за които е чувал, че се размножават много по-бързо, така че за една година около 1 луковица се раждат нови 15. Целта му е да разшири производството до 20 акра (200 дка).

Тайните на шафрана му доверява Нермин Исмаил. Тя е от кърджалийското село Глухар, но е засадила своите 40 дка шафран в землището на село Гъсково. Миналата година за първи път минзухарът цъфнал. Събрала 350 грама – такова количество трябва, за да може да бъде направен лабораторният анализ. Резултатът показал че продукцията от асъл шафрана (червената тичинка) е първо качество.

Доволна от постигнатото, останалото количество раздала с рекламна цел.

Сертификакът за качество, обаче важи година за година, така че сега анализът на продукцията предстои. Необходимите количества вече са в лабораторията. Нермин има събрани още 2-3 килограма червен шафран. Очакванията са цялата реколта да е около 20 кг.

Цената е в зависимост от качеството, от 5 до 10 хиляди долара за килограм.

Ако се вярва на статистическите данни от 1 дка насаждения очакваният добив е 1 килограм. Тази година Нермин прибира първата реална реколта. Годината обещава да е повече от добра. Вместо очаквания около 20% цъфтеж реално синият минзухар е нацъфтял на 80-90%. Беритбата е ден за ден. Така не се губи качество, обяснява стопанката. Отделянето на тичинките, става ръчно. Хората са доволни – крехките цветчета се носят по домовете, така че жените докато си наглеждат къщната работа си докарват допълнителни доходи. Местните хора работят с мерак, защото културата е различна. В тази работа вече е ангажирано половината село.

„Шафранът ме изненада”, с радост споделя резултатите си Нермин. Тя прогнозира че до края на сезона ще прибере, най-малко 20 килограма продукция.

Има и нови смелчаци, които като виждат добрите постижения на Нермин, все по-често я спират и питат как може и те да започнат екзотичния и доходен бизнес. Шафранът ще замести тютюна в Родопите, категорична е производителката.

Сега заетите с това производство у нас са близо 5000 души. Шафранови ниви има в районите на Русе, Силистро, Дулово и Плевен. Доходът от 1 декар с минзухар в България е между 10 000 и 30 000 лева. Реалната цена на световните пазари е 10 000 евро за килограм.

Ароматът на подправката пазел от отрови богатите римляни

Легенди разказват за появата на растението шафран. Едната гласи, че бог Хермес бил влюбен в чудно красив юноша, който убил по глупава случайност. На мястото, където е пролята кръвта му, израснало прекрасното растение крокус. Според другата версия, Крокус бил влюбен в нимфа, с която били неразделни. Хермес превърнал нимфата в храст, а юношата – в прекрасно растение, което по-късно нарекли шафран.

Наименованието „шафран” произлиза от арабската дума „za’faraan”, което означава „жълт”, превърнало се на латински в safranum.

За подправка се използват тъмно оранжевите пипалца на цвета, които в сух вид притежават прекрасен своеобразен аромат и леко нагарчащ вкус. Не по-малко ценено е и свойството му да оцветява в жълто.

Вавилонците и асирийците използвали шафран за лечебно средство. В китайските медицински книги също се срещат текстове за лечебните свойства на шафрана, датирани към 2600 година пр.н.е. Смятало се, че подправката дава енергия и стимулира любовните способности.

Римляните използвали растението като лечебно средство, с него лекували катаракта. Богатите римляни го използвали да ароматизират обществените зали и бани и вярвали, че има свойствата на противоотрова. Носенето на дрехи и обувки в шафранен (жълт) цвят се считало за признак на богатство.

Както в древността, така и в наши дни, шафранът е изключително скъпа подправка(най-евтиният ирански шафран струва 460-470 щатски долара за 1 кг, гръцкият – 770-790 долара за 1 кг.) Най-скъпият испански шафран струва 900-950 долара за кг. Цената е висока, поради големите разходи за отглеждане и преработка– за получаване на 1 кг сух шафран е необходимо ръчно да се оберат около 160 000 цвята и да се отделят трите червено-оранжеви пипалца.

Търсенето и високата цена на подправката винаги е привличала измамниците и любителите на лесна печалба, независимо от жестоките закони. Фалшифицирането на подправката в Германия се наказвала с изгаряне на клада или погребване жив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи