Шахид Хан - Американска мечта

“Уембли“ - меката на футбола. Домът на футбола. Мит за векове и поколения.

Славата на Англия и Лондон съвсем скоро ще премине в пакистански ръце. Шахид Хан, американският милиардер, е пред финализиране на сделката с Футболната асоциация. Общата сума е 1 милирд паунда! Казано в родна валута – 2 221 475 806 лева!

Историята на Хан е за диамант в боклука, който преизпълнява американската мечта. Още на 16 години напуска родния Пакистан, за да мие чинии за по 1 долар на час. Когато влязъл в Страната на неограничените възможности, той имал едва 500 долара в джоба. Днес е на 217-о място в класацията на списание „Форбс“ за най-богатите личности в света.

Хан е роден през юли 1950 година в град Лахоре. Майка му е професор по математика, а баща му се занимавал с частен бизнес, като произвеждал оборудване за различни експедиции. Рано-рано малкият Шахид показал нюх към сделките, който наследил от баща си. Като дете се научил да поправя стари радиостанции и да ги продава.

Голямата му страст винаги е била спорта. Много дни прекарвал на стадион „Лахоре“, за да гледа крикет – най-любимата на пакистанците игра. Известен е, че нито веднъж не си купил билет. Влизал след първата пауза за чай, когато охранители вече липсвали.

Така на 16 години баща му успява да събере средства, за да го изпрати в университета в Илиноис, където започнал да следва за инженер. Спял на легло, за което плащал по 2 долара на вечер. Първата му официална работа била в ресторант, където миел чиниите за по долар.

Съдбата на Хан обаче бе начертала друго. Изключително умното момче бил отличникът на випуска и започнал да работи в автомобилната компания „Флекс Енд Гейт“. След 13 години в САЩ вече спечелил толкова много пари, че изкупил фирмата за 800 000 долара. В началото се договорил с японския автомобилен производител „Тойота“ за резервни части. А през 1989 година се превърнал в единствения им доставчик.

През 2012-а „Флекс Енд Гейт“ произвеждала части за 2/3 от автомобилите и камионите в САЩ. Продажбите стигнали 3,5 милиарда долара. Според „Форбс“ днес фирмата има 62 завода по света, в които работят 24 000 служители. Популярното списание описва Хан като човека, изпълнил американската мечта.

През 1991 година младият бизнесмен получи паспорт от Щатите. Покрай печалбите така и не забрави за спорта. Хан купи 60 процента от „Сейнт Луис Рамс“, отбор в професионалната лига по американски футбол. Така след сделката през 2010-а стана и първият от етническо малцинство, който има дял в клуб от най-любимия за местните фенове спорт. След още две години финансовата мощ на Хан помогна да изкупи за 770 милиона долара още един тим - „Джаксънвил Джагуарс“. Още в първия сезон отборът стигна до плейофите – цел, стояла твърде далече повече от десетилетие.

Хан обаче не обича само американския футбол, а и сокъра. Голямата му мечта бе да има тим от Висшата лига. Тя се осъществи, когато взе „Фулъм“ от друг милиардер – Мохамед ал Файед. Цената му бе около 200 милиона паунда. „Перфектният отбор в перфектното време – каза тогава Хан. - Искам да знаят всички, че не се чувствам собственик на „Фулъм“, а съм служител на неговите фенове.“

За нещастие първият сезон на бившия клуб на Димитър Бербатов завърши с изпадане. Сега има шанс да се завърне в елита, по-вероятно през баражите. Най-важното му попълнение се оказа Славиша Йоканович, бившият треньор на „Левски“.

Ако завърши купуването на „Уембли“, много вероятно Хан да създаде първия професионален клуб по американски футбол, който да е извън територията на Щатите.

Бизнес начинанията на Хан не се ограничават дотук. През 2016-а той взе баровския хотел „Четири сезона“ в Торонто за 225 милиона долара. Днес състоянието му възлиза на 7,2 милиарда долара! Заедно със съпругата си Ан, с която се запозна в далечната 1977-а, имат две деца. Семейството притежава суперлуксозна яхта, дълга 312 метра, която струва 180 милиона долара. Освен това има и три самолета.

„Уембли“ ще бъде №1

„Искам „Уембли“ да е най-великият стадион на планетата – каза 67-годишният Шахид Хан. - Искам да е отворен за най-различни видове спорт. Там трябва феновете да се забавляват. Бил съм много пъти на трибуните на „Уембли“. Това е емблематично, свещено място. Дори когато моите „ягуари“ бяха в ужасяваща форма, представянето на „Фулъм“ ми даваше радост. Виждам какво е да играеш у дома.“

Хан обяви, че ще позволи на „Челси“ да играе домакинските си мачове на „Уембли“. Роман Абрамович има тази идея, защото започва мащабна реконструкция на „Стамфорд Бридж“, чийто капацитет ще бъде увеличен с 20 000 места. На „Уембли“ ще останат всички традиционни за английския футбол финали. В последните години доста мачове от NFL по американски футбол се играха на арената с цел популяризиране на спорта.

ЗА НЕГО

Абсурдно е да му дадат „Уембли“

Не мога да повярвам, че Футболната асоциация е готова да продаде “Уембли” на Шахид Хан. Това е стадион, известен навсякъде по света и завинаги трябва футболната асоциация да го притежава. Има и друг начин да се спечелят пари.

Гари Невил, бивш

английски национал и помощник-треньор в националния отбор

Не виждам проблем

Не мисля, че е някакъв проблем Шахид Хан да купи “Уембли”. Старият стадион не беше на асоциацията, а там единствено Англия стана световен шампион през 1966 година. Много по-важно е къде парите на Хан ще бъде инвестирани, отколкото дали трябва да се осъществи сделката. Той е човек, който има спортно сърце.

Гари Линекер,

бивш национал на Англия

Този стадион е на хората, а не на Хан

“Уембли” е домът на футбола. Меката на английския футбол. Всеки привърженик иска поне веднъж в живота си да отиде на “Уембли”. Той принадлежи на хората, на техните деца, на техните внуци, на техните правнуци. “Уембли” е най-великият стадион и е на всеки, който поне веднъж си е купил билет за мач там.

Кен Бейтс, бивш собственик на “Челси” и бивш президент на стария “Уембли”.

Парите на Хан могат да се инвестират умно

Мисля, че Футболната асоциация има всички основания да се съгласи на сделката с Шахид Хан. Неговите пари могат да се инвестират умно. Доколкото разбрах, националният отбор на Англия ще продължи да играе на “Уембли”, което не е проблем. Аз съм голям фен на стадиона.

Рой Ходжсън,

бивш национален селекционер на Англия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети