Шведска министърка подаде оставка, след като беше заловена да шофира в пияно състояние

Двадесет и девет годишната шведска министърка на средното образование Аида Хаджиалич, към която социалдемократическата партия имаше големи очаквания, днес подаде оставка, след като беше хваната да шофира в нетрезво състояние, предаде АФП.

Самата Хаджиалич разкри, че при полицейска проверка в град Малмьо е била установена концентрация от 0,2 промила алкохол в кръвта й - точно толкова, колкото в Швеция вече е нарушение.

"Това бе най-голямата грешка в живота ми. Ще поема своята отговорност. Обявих намерението си да подам остава като министър", заяви с видимо вълнение Хаджиалич на пресконференция в Стокхолм. "Разбирам, че много хора са разочаровани от мен. Самата аз съм гневна на себе си и дълбоко съжалявам", добави тя.

Хаджиалич е родена в Босна. Тя пристига в Швеция през 1992 г., когато е петгодишна и заедно с родителите си бяга от войната в тогавашна Югославия. Още от гимназията Айда се включва в младежкото движение на социалдемократическата партия, а на 23 години става общински съветник. Когато през 2014 г. премиерът Стефан Льовен я назначи в правителството, само на 27 години, тя стана най-младият министър в историята на Швеция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа