Шведският външен министър призова Доналд Тръмп и Ким Чен-ун „да дойдат на себе си“

Преди реториката им да стигне до ядрена война

Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази надежди, че САЩ и Северна Корея ще „дойдат на себе си“, преди засилената им реторика да тласне двете страни към ядрена война, пише електронното издание The Local в местната си редакция.

Валстрьом изрази сериозна загриженост във връзка с най-новата ескалация и призова международната общност да „изпълни старателно" последния кръг от санкции на ООН срещу Северна Корея.

Както Пхенян, така и САЩ засилиха войнствената си реторика през изминалата седмица, като Северна Корея заяви, че обмисля ракетни удари в близост до американските стратегически военни съоръжения на тихоокеанския остров Гуам. На свой ред американският президент Доналд Тръмп заплаши режима на Ким Чен-ун с „огън и ярост“, невиждан досега от света.

САЩ нямат официални дипломатически отношения със Северна Корея, но като член на Надзорната комисия на неутралните нации, няколко експерти посочиха Швеция като възможен посредник в условията на криза.

„Не мисля, че би трябвало да се обещава твърде много или да спекулира за нещата. Винаги сме насреща, с оглед на дипломатическите инструменти и мирния път за напредък. Това винаги е нашето основно отношение. Това е, което е необходимо сега ", заяви Валстрьом пред информационната агенция ТТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа