Шведският премиер е поканил опозицията на преговори, след като не успя да събере мнозинство на парламентарните избори

Стефан Льовен

Шведският министър-председател и лидер на Социалдемократическата партия Стефан Льовен е поканил опозицията за преговори, след като лявоцентристкият и дясноцентристкият блок не успяха да спечелят мнозинство в парламентарните избори в неделя, предава АФП.

„Очевидно е, че никой не спечели мнозинство, така че е нормално да си сътрудничим“, заяви Льовен пред журналисти, след като неговият блок изглежда че може и да има предимство от един депутат, при преброени 99.8 процента от гласовете.

„Избирателите направиха своя избор, сега зависи от всички нас, благоприличните партии, да изчакаме финалните резултати и след това да преговаряме и да си сътрудничим, за да движим Швеция напред по отговорен начин“, добави той.

Отхвърляйки призивите на няколко лидери от дясноцентристкия Алианс, Льовен заяви, че ще „работи спокойно като министър-председател с уважение към избирателите и избирателната система на Швеция“ за още две седмици, докато не започне да работи новият парламент.

Крайнодясната партия „Шведски демократи“ постигна значителен прогрес, получавайки 17.6 процента от гласовете, след като на предишните избори през 2014 година спечелиха 12.9 процента.

„Разбира се, че съм разочарован, че една партия (Шведските демократи) с корени в нацизма може да спечели толкова много гласове в нашето време“, добави шведският премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа