Швейцария затяга правилата за оръжията

Спортната стрелба е много популярен спорт в Швейцария, която е на 16-о място в света по брой оръжия на глава от населението.

Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Организации по стрелба недоволстват

На референдум мнозинството швейцарци - 67%, одобриха затягане на правилата за притежание на огнестрелни оръжия, предаде Ройтерс.

По-строгият контрол бе изискван от новите антитерористични мерки на ЕС, приети през 2017 г. Швейцария не е член на ЕС, но е част от Шенгенското пространство и ако референдумът бе отхвърлил затягането на правилата, щеше да се наложи алпийската държава да напусне Шенгенската зона, както и да излезе от Регламента от Дъблин за връщане на бежанци.

Новите правила първоначално предизвикаха силна полемика в Швейцария, в която притежаването на оръжие е дългогодишна традиция. Дори на мъжете е разрешено след казармата да задържат огнестрелните си оръжия, които са им били зачислени там.

Клубове по стрелба има във всеки град и село в страната, а спортната стрелба е много популярен спорт. Против по-строгите правила се обявиха и организациите по спортна стрелба, които всъщност предизвикаха референдума.

По досегашните правила в Швейцария се изискваше разрешително за притежание на оръжие, но то се получава доста лесно - срещу личен документ и свидетелство, че кандидатът не е извършвал тежко престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа