Швейцария ще гласува за нов парламент

Швейцария ще гласува за нов парламент във вот, в който власт може да получат партии, настояващи за радикални действия в борбата с промените в климата или антимигрантски партии, предава AFP.

Според анкетите се очаква „зелена вълна“ по време на вота, която има потенциала да представлява най-сериозната промяна в политическия климат на Швейцария от последната й история.

„Швейцарската народна партия“ (ШНП), която многократно беше обвинявана за анти-мигрантската си позиция вероятно ще остане най-голямата партия в парламента, като според анкетите тя ще получи малко повече от 27% от вота.

Това все пак е малка загуба за ШНП, които стигнаха до 29% от вота пред 4 години. Няколко анкети досега индикираха, че климатичните промени и миграцията са основните теми, които интересуват швейцарския електорат.

Подкрепата за Зелената партия, която спечели едва 7% от вота на изборите през 2015 г., сега очаква да получи над 11% от бюлетините.

Междувременно „Зелените либерали“, друга партия с позиции за опазване на природата, която се застъпва и за либертариански социо-икономически политики, също очаква увеличение на електората си от 5% на 7%.

Според политическата система на Швейцария, вота ще избере 200 депутати в долната камара на парламента и 46 сенатори в горната, които са избирани за мандат от 4 години. Също така трябва да бъде назначен Федерален съвет, което обаче ще стане на 11 декември.

Така наречената „магическа формула“ на Швейцария гласи, че седемте поста в съвета ще бъдат разделени между четирите водещи партии.

В момента шест от местата в кабинета принадлежат на ШНП и Социалистическата партия, като Християндемократическата партия държи последния пост.

Президентството на страната се сменя всяка години на ротационен принцип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят