Швейцарски трамваи тръгнаха в София (ОБЗОР)

Четири швейцарски трамвая бяха пуснати в движение вчера в София, за да заменят остарелите мотриси по линия 8 от Съдебната палата до „Люлин“. Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел бяха първите пътници на един от зелените трамваи. Кметът Фандъкова обяви, че превозните средства са реновирани в Базел и ще се движат по линии 6, 8 и 12.

Пуснатите в експлоатация 4 возила са първите от общо 28-те, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Всички 28 зелени трамваи, наричани в Швейцария „краставици“, ще бъдат доставени в столицата до края на годината. Преди дни в София са пристигнали още 8 от превозните средства. 27-годишните мотриси от Базел са с 10 години по-нови от тези, които ще заменят.

Въпреки че трамваите са използвани, те са в отлично състояние, имат видеонаблюдение и са нископодови.

Столичния кмет съобщи, че Швейцария покрива 85 на сто от стойността на проекта, която е 3 млн. швейцарски франка. Столичната община и Столичният електротранспорт дофинансират с 15% различни дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България