Швейцарците гласуват за Федерер

Колко струва народната любов? На тенисиста Роджър Федерер никога не му се е налагало да си задава този въпрос. Преди няколко години той с усмивка отказа да влезе в швейцарския парламент, макар че получи достатъчно гласове от кантона Швиц – без да се е кандидатирал. Работата е там, че според швейцарските закони избирателите могат да дописват имена в бюлетината, стига избраникът им да живее в техния район.

Тенисистът предпочете да не се възползва от либералността на системата, за да стане политик. Но феноменът Федерер продължава да предизвиква коментари и анализи – един от най-детайлните е в новата илюстрирана биография, подписана от спортния журналист Марк Ходжкинсън.

В книгата си „Федеграфика“ /“Книгомания“/ Ходжкинсън прави разбор на успеха от всички възможни ъгли: като се започне от снимките, рекордите и схемите на най-бързите сервиси, разигравания и средно изминати километри на мач и се стигне до психологическия портрет, съставен на базата на разговори със самия Федерер, негови съперници и близки. Целта е да се покаже защо точно това момче от предградията на Базел е стигнало до върховете в спорта и се е задържало там толкова дълго, предизвиквайки силни емоции по цял свят – включително сред резервираните фенове у дома. Той не само влезе в списъка на People за „Най-секси мъж” , но се класира втори след Нелсън Мандела като най-уважаван човек на планетата в допитване на Reputation Institute, оставяйки зад себе си президента Обама, британската кралица Елизабет и куп други световни лидери.

Самият Федерер коментира с чувство за хумор факта, че е и първият жив швейцарец, изобразен на пощенска марка: „Щастлив съм, че съм символ на страната – също като планините или джобните ножчета.” А ето каква е основната причина за популярността му според друг голям тенисист – Пийт Сампрас: „…Той /Федерер/ не обикаля и не парадира с рекордите си. Толкова е скромен. Просто излиза на корта и си играе играта. Не мисля, че Роджър осъзнава колко е велик и какъв шампион е. Той никога не се мисли за нещо повече от теб.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт