Швейцарци инспектираха площадката за опасни отпадъци в Шумен

Снимки: Авторът и Община Шумен

Новоизграденият Център за събиране на опасни битови отпадъци от населението в Шумен беше инспектиран от представителя на Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария Мартин Шерер. Заедно с него бяха и представители на управляващото звено към МОСВ, които се запознаха с реализирането на проекта. За над 1 845 000 лв. /за строителство, оборудване и мобилни пунктове б.а./, осигурени по проект към Българо-щвейцарската програма за сътрудничество, община Шумен изгради Центъра, който работи от септември т.г., а площадката е най-голямата към момента в страната.

Над една трета от бюджета на Българо-швейцарската програма за сътрудничество е разпределена по проекти, свързани с опазването на околната среда. Жителите на община Шумен вече се възползват от най-добрата швейцарска практика за събиране на опасните отпадъци - остатъци от бои, лакове, стари лекарства, акумулатори и други. Освен модерния Център по проект, финансиран също от швейцарската програма, бяха изнесени за обезвреждане извън България и препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, съхранявани в складове на територията на селата Мараш и Ивански в продължение на повече от 15 г.

Ден преди визитата в Шумен се състоя заключително събитие на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в столицата. По думите на главния експерт по екология в община Шумен Живка Атанасова двата проекта имат много важно значение за Шумен, както по отношение на екологията, така и по отношение на икономическия ефект от реализацията им. Всички общини трябва да изградят такива центрове до 2020 г., но тези, които са се възползвали от швейцарското финансиране, няма да го правят за сметка на своите граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България