Швеция изрази разочарование от намерението ни да се откажем от "Грипен"

"Придобиването на лицензи за оборудване от трети страни никога не е било пречка", заявиха от FMV

Швеция е разочарована от намерението на България да прекрати преговорите за изтребителите „Gripen“. Това се посочва в позиция на шведската държава. В текста, подписан от Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения" към Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV).

„С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители“, пише Валин.

В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че „Gripen“ е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на „Gripen“, се казва в позицията.

В текста се припомня, че Швеция предложи на България 10 нови изтребителя „Gripen“, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.

В позицията се казва още, че с „Gripen“ България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.

„Партньорството с Швеция и "Сааб" може също да донесе много други ползи за България какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на „Gripen“, който ще подпомогне българската военна индустрия, но също така и ще създаде високотехнологични работни места", посочва Йоаким Валин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България