Швеция! Кой би по вярвал?

Когато има ясен национален интерес и на първо място се поставя обществото, тогава всеки проблем влиза в нормите

Сякаш мина доста време, но думите на американския президент Доналд Тръмп още ехтят в пространството. В реч той засегна една иначе спокойна и сигурна държава, каквато е Швеция. “Ние трябва да държим страната си сигурна. Вие виждате какво се случи в Германия, виждате какво се случи снощи в Швеция”, заяви американският президент и продължи: “Швеция, кой би повярвал това? Швеция. Те взеха огромно количество (мигранти - б.р.). Те имат проблеми, каквито никога не са смятали за възможни.” Две неща са ясни като белите нощи - не Швеция бомбардира Близкия изток и подпали чергата на няколко държави и - за разлика от другите - шведите изглежда не обичат държавата им да не бъде подредена. От икономиката чрез инвестициите в други държави, чрез образованието и екологията те показват, че когато има ясен национален интерес, когато на първо място се поставя обществото и всеки отделен гражданин, тогава всеки проблем влиза в нормите. Включително и мигрантският.

 

Ноу-хау

7% от бюджета отива за справяне с имиграцията

Бежан­ците, потърсили убежище, са намалели с 80% през 2016-а

2021_Sweden.inddАко отнякъде може да се копира модел за справяне с наплива на бежанци от войни и икономически мигранти, определено скандинавската държава е пример за подражание. От началото на кризата в Европа по статистически данни Швеция е държавата в Европейския съюз, която е приела най-много бежанци на глава на населението.

Въпреки че северняците са известни с либералното си отношение към чужденците, към различните религии, етноси и лично поведение, много от шведите бяха потресени от публикувани доклади за престъпления, опити за сексуално посегателство, извършени от новодошлите. Стохколм успя за кратко време да овладее ситуацията в поносими граници, но не като всява ненавист към другите, а като приложи изключително ефективна политика към търсещите убежище.

Когато излязат официалните данни за 2016 г., се очаква броят на бежанците, получили убежище в Швеция, да е спаднал с около 80% в сравнение с рекордните 163 000 през 2015 г., В основата на политиката са по-строги граници и по-строги правила за имиграцията според официално изявление на Държавната агенция по мигрантските въпроси.

2021_Sweden.inddДо голяма степен проблемът бе решен и благодарение на сделката на ЕС с Турция, мащабния контрол по цялата шенгенска територия, затварянето на т.нар. балкански път. Вече почти невъзможното свободно пътуване из Европа намалява и възможността на бежанците да стигнат до шведските граници. Но вторият фактор също никак не е за подценяване. От мигрантите се изисква много, за да останат в страната. Бежанците са длъжни да учат шведски, да си търсят работа. Временният статут може да бъде отнет във всеки момент, когато се нарушат законите. Освен това, за разлика от миналите практики, днес е невъзможно да се стъпи в страната без документ за самоличност.

Политиката на държавната агенция е много солидно финансирана. Тя достигна космическите 7% от бюджета на страната. Ако го сравним с българския бюджет, това означава, че шведите харчат толкова пари за мигранти, колкото България отделя за отбрана, сигурност, образование и култура. А може би и повече.

Въпреки това Швеция е одобрила 77% от молбите за убежище, разгледани от шведската миграционна служба през 2016 г. Приблизително 17 хил. от търсещите убежище са били регистрирани като бежанци, 47 хил. са получили разрешение поради “алтернативни нужди на защита”, а 5880 са оттег­лили своите молби.

 

Екология

Швеция рециклира 99% от отпадъците

Въвеждат се технологични системи, които да превръщат автоматично боклуците в енергия

Една от идеите. В тази неподвижна вакуумна система потребителите хвърлят отпадъците си в обикновени контейнери, където торбите се съхраняват временно. След като се напълнят, се изпразват през равни интервали от време чрез мрежа от подземни тръби.

Някои държави се опитват да изглеждат чисти. Други се борят да възпитат жителите си да изхвърлят отпадъците си разделно. Трети се опитват да превърнат ненужното в полезно. Швеция е държава, която се опитва да се справи с едно доста сериозно предизвикателство. Ако успее, ще се окаже първата страна в света, която рециклира сто процента отпадъците си.

Повече от 99 на сто от всички битови отпадъци се рециклират по един или друг начин. Това означава, че страната е преминала през нещо като революция за последните десетилетия, ако се има предвид, че през 1975 г. този процент е бил едва 38. Думата “едва” звучи като невъзможна мечта за нашите реалности.

Станции за преработка има из цяла Швеция, но въпреки високите технологии правило е те да не са по-близо от 300 метра от всяка жилищна площ. Повечето шведи разделят всички рециклируеми отпадъци в домовете си и ги внасят в специални контейнери в техния жилищен блок или ги превозват до най-близката станция.

Както казахме, остава по-малко от процент, но Вейн Виквист, главен изпълнителен директор на отдел “Управление и рециклиране” на Шведската асоциация за отпадъците (Avfall Sverige), все още мисли, че шведите могат да направят много повече, тъй като половината от всички битови отпадъци все още се изгарят. Страната толкова е пленена от идеята за чиста природа, че дори част от боклукчийските камиони се движат с биогаз, а отпадните води се пречистват почти до чистотата на питейните.

Изглежда евтината енергия, която се произвежда от отпадъци, отваря нов пазарен сегмент. С течение на времето капацитетът за обработка на ненужните суровини се е увеличил толкова много, че днес Швеция внася около 700 хил. тона отпадък от други страни.

“Нулеви отпадъци - това е нашето мото”, казва Виквист. “Няма съвършен план, но със сигурност това е завладяваща идея и цел, за която си струва да се работи.”

 

Бизнес и футбол

Двустранните отношения - прекрасни, ако изключим футбола

2021_Sweden.inddОтношенията между България и Кралство Швеция никога не са били помрачавани, когато става въпрос за бизнес и политика. Виж, стане ли дума за футбол, можем само да свеждаме глава.

През последните десетина години стокообменът с Швеция постоянно нараства, с изключение на 2008-2009 година.

През 2009 г. беше официално открита учредената Българо-скандинавска търговска камара. Сред основателите на камарата са водещи шведски компании от различни сектори на търговията и промишлеността, които развиват дейност в България, между които: "Астра Зенека" (Astra Zeneca), "Атлас Копко" (Atlas Copco), "Алфа Лавал" (Аlfa Laval), "ЕйБиБи"(ABB), "Ериксон телекомюникейшънс" (Ericsson Telecommunication), СААБ (Saab) и "Волво тръкс" (Volvo Trucks),"Ес Ка ЕФ" (SKF), "Таймлайн" (Time Line).

 

Отбрана и сигурност

Покупката на изтребители води след себе си инвестиции

Индустриалното сътрудничество по програмата на СААБ носи над 1 млрд. eвро на Чехия

2021_Sweden.inddИма една класическа американска максима как се развива успешно бизнес - Flag follows the trade („Знамето следва търговията” - б.р.). В шведския вариант е “Инвестициите вървят ръка за ръка”. Въпреки че скандинавската държава е далеч от определението “суперсила”, не може да се мери като мощ и история с държави като САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Германия, Франция, Япония, Канада и Италия, шведската компания СААБ се намеси много сериозно на един много специфичен и високотехнологичен пазар, какъвто е производството на бойни самолети. Викингите успяха да наложат многоцелевите изтребители Gripen по един доста интересен начин - чрез военно сътрудничество. Няколко европейски и неевропейски държави вече са въоръжени с такива самолети. България също преговаря с компанията за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител (основният опонент са американските Ф16, производство 1982-1984 г.). Ето как го правят шведите.

Когато се подписва лизинговият договор с Унгария за придобиване на изтребители Gripen, СААБ се ангажира да реализира икономическа програма в размер на 110% от стойността на лизинговия договор за изтребителите. Всички задължения от страна на шведската компания са били изпълнени 7 години предсрочно. “Електролукс” открива най-голямата си европейска база за хладилници и фризери в Унгария през 2005 г. Общият размер на инвестициите е 85 млн. евро. В момента в съоръжението работят над хиляда души. Отделно от това програмата на СААБ включва инвестиции в производството на части за коли, електронни модули, в телекомуникацията, биофармацията, научноизследователската и развойна дейност.

2021_Sweden.inddНад 10 хил. нови работни места са били създадени в Унгария като резултат от програмата на СААБ.

При подписването на договора с Южна Африка за покупка на 26 изтребителя Gripen СААБ се ангажира с програма за устойчив икономически растеж чрез повишаване на инвестициите, износа и технологичен трансфер в сферата на отбранителната индустрия. Чрез инвестициите си в проекти със стратегически и търговски потенциал СААБ е успяла да приложи над 100 проекта за индустриално сътрудничество. Проектите са били в сферата на авиацията, автомобилостроенето, IT, минното дело и др.

Индустриалното сътрудничество по програмата на СААБ носи над 1 млрд. eвро на Чехия. Програмата за индустриално сътрудничество в Чехия е на стойност 130% от стойността на лизинговия договор за изтребителите Gripen, или 25,545 милиарда чешки крони (1 милиард евро).

Те успяха да удължат лизинговия период на договора до 2027 г. Сделката включва редица модернизации на изтребителите Gripen, например свързани със способностите “въздух-земя”, оперативно съвместимата с НАТО мрежа за обмен на данни Link 16 и др. Така изтребителите Gripen ще бъдат снабдени с най-съвременния софтуер.

Така пилотите им са обезпечени за полети непрекъснато. За период от 11 години флотилията от изтребители Gripen има над 21 300 летателни часа.

Gripen от самото начало е бил проектиран да бъде истински многоцелеви изтребител. Оригиналното шведско име е JAS-39 (J - противовъздушна отбрана, A - мисии “въздух-земя” и S - разузнаване) е било измислено, за да се подчертае че заменя четирите предишни версии на системата AJS-37. По-късно оперативната съвместимост с НАТО е била добавена към многоцелевите му способности. Последното допълнение в софтуера на Gripen, което позволява да се използват ракетите METEOR клас “въздух-въздух” с голям обсег, превръщат този самолет в един от най-добрите изтребители със способност за обстрел на цели отвъд видимия хоризонт BVR (Beyond Visual Range). Според обективни източници по способности той се нарежда само след американския изтребител F-22 Raptor. Това също показва гъвкавостта да се интегрират нови съвременни оръжия в Gripen.

Последната модернизация на софтуера беше обявена за оперативно готова от началника на Генералния щаб на шведските ВВС Матс Хелгесон на 17 май 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл