Швйцарци покриват с платнища Ронския ледник, за да го спасят от затоплянето

В швейцарските Алпи платнища предпазват Ронския ледник от горещините. Той е един от най-големите в Европа. През последните години, обаче, размерите му значително намаляха, информира БНТ.

Някога бил най-внушителният ледник на Стария континент. Горещите лета, обаче, значително свили размерите му. Всяка година, заради топенето, от глетчъра изчезват по 6-8 метра. Ако тенденцията се запази, до края на века Ронският ледник ще изчезне.

За фамилия Филип борбата с климатичните промени и спасяването на ледника се е превърнало в житейска мисия. Преди 150 години открили хотел в района. Още преди стотина започнали да покриват ледника с платнища, за да ограничат топенето.

Бизнесът им не успял да устои на бързото топене. Те били принудени да затворят хотела, но не се отказали от спасяването на ледника.

"Преди двайсетина години започнахме да покриваме ледниците със специални платнища", обяснява Карлен Филип.

Казват, че ако не са покривалата, Ронският глетчър отдавна щял да изчезне. Мисията за спасяването на ледника е трудна и доста скъпа. Само материалът за изработването на платнищата струва над 60 хиляди франка.

- Скъпо е. Но ако няма лед, ще изчезнат и ледените пещери.

Всяко лято, обаче, някогашните хотелиери наемат работници и хеликоптери, за да спасят ледника и да съхранят внушителните гледки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука