Шекспировият театър The Festival Players идва с най-новия си спектакъл „Веселите уиндзорки” в Пловдив

С премиерата „Руски мармалад” откриват „Сцена на кръстопът 2017” Почитат Юлия Огнянова и Константин Илиев по време на международния театрален фестивал

Тазгодишното 21-о издание на есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември от 19 часа с премиерата на Пловдивския драматичен театър „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая . Афишът на най-големия театрален форум у нас съдържа 19 забележителни спектакъла, сред които има още една премиера на домакините от Пловдивската драма – пиесата „Момчето от последния чин”, която ще се играе на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на театъра. Под тепетата ще гостуват и 3 чуждестранни трупи - на Шекспировия театърThe Festival Players (Великобритания), Академичния театър на Лвов ( Украйна) и Държавния театър на Измир (Турция). Създадената през 1986 г. като алтернатива на конюнктурния по онова време Кралски Шекспиров театър трупа The Festival Players от Стратфорд  ще представи на пловдивска сцена на 12 септември своята най-нова постановка – „Веселите уиндзорки”, която се радва на голям успех на Острова.

По време на „Сцена на кръстопът 2017” ще бъдат почетени двама изключителни български творци – това са режисьорката Юлия Огнянова и драматургът Константин Илиев. Година след като ни напусна, Юлия Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев. Те разказват една вдъхновяваща история за биячите, цензурите, клоуните, както и за нейните "деца", които днес са лицето на българския театър.  Филмът "Това име го забравете" ще бъде представен от авторите си на 18 септември в Камерната зала на Пловдивския Драматичен театър. Организаторите на фестивала начело с неуморимия Стефан Данаилов-Ламбо ще отбележат по подобаващ начин и юбилея на писателя драматург Константин Илиев, който на 16 октомври ще навърши 80 години. Затова един от акцентите в програмата на фестивала е та си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът "Великденско вино" на  20 септември в Камерната зала.  Представлението донесе номинации за „Аскеер” за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в раздела за "Най-добро представление". Актьорската гилдия почете таланта на Константин Илиев, който стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с „Аскеер”.

Екипът на „Сцена на кръстопът“ и тази година обещава незабравими преживявания на ценителите на театралното изкуство, защото в продължение на две седмици в града под тепетата ще гостуват най-добрите заглавия от цяла България. Ще имаме шанса да видим „Последното изкушение“ на режисьора Веселка Кунчева, представление на Народния театър „Иван Вазов“, който ще представи в Пловдив и спектакъла „Мнимия болен“ на Молиер. Плевенският театър ще участва с номинирания за две награди „Икар” – „Цимбелин“ на Лилия Абаджиева. Под тепетата пристига и най-добрият спектакъл на тазгодишните Аскеери – „Еквус“ на Младежкия театър, Театърът на армията ще представи на пловдивска сцена „Саломе“ на режисьорката Диана Добрева, която излиза на сцената и като актриса, а Театър 199 ще зарадва естетите със спектакъла „Разговори с мама” с Меглена Караламбова в главната роля. Студентите от НАТФИЗ от класа на Ивайло Христов ще представят своята „Комедия от грешки”, а с голям интерес се очакват и постановките на Театър „София“ и Държавния сатиричен театър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони