"Шел" започва сондажи на 1 април в Черно море

„Шел“ започва проучвателни сондажи за търсене на нефт и газ на 1 април в блок „Хан Кубрат“, съобщи Александър Кейс, ръководител на проект проучвателни дейности в България в компанията.

Търсенето ще се извърши на 1300 метра дълбочина, като за проучванията вече е нает сондажният кораб "Ноубъл Глоубтроутър II". Той има опит в Черно море, защото е работил в блок „Хан Аспарух“, поясни Кейс.

Ако сондажът е успешен, трябва да се направи оценка на въглеводородите, които се намират там. Ако се докаже, че наличието им е в обеми, които имат търговска стойност, едва тогава ще се вземе решение дали да се инвестира в добив, поясни той. По думите му от откриването на гази или нефт до изваждането на количества ще минат между 6 и 10 години. След това фазата на добив продължава между 20 и 30 години. Възможността за успех е 1 към 5, посочи Кейс.

Сондажът ще се извърши на около 80 километра от бреговата линия и ще отнеме около 90 дни. След това сондажният кораб ще напусне мястото, а морското дъно  и кладенецът ще бъдат обезопасени. Цялото оборудване за проучването ще се съхранява във Варна.

Персоналът ще работи 28 дни на място и след това 28 дни ще почива, като транспортирането на хората ще става с кораб. Общо около 250 души ще работят по проекта и част от тях са български специалисти, допълни Ян Декнател, главен директор „Проучвателни дейности в Западно Черноморие“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес