Шестима са загинали при 1116 пожара за година в Търновско

Шестима са загинали , а други 7 души са пострадали при 1116 пожара във Великотърновска област през 2016 г. Огнеборците са се отзовавали на общо 1734 сигнала. 75 пък са били спасителните операции с 21 пожара. Унищоженото от огнените стихии лично имущество е над 5000 кв.м.сгради и над 4000 кв.м.покриви. Най-честите причини за трагедиите са небрежност и късо съединение в ел.инсталацията.Има и нелепи ситуации,като сигнална ракета ,която навръх Нова година подпали тераса и вещи в старата столица.

По пътищата на региона пък са били овъглени 54 автомобила като 44 от тях са леки коли. Причините са предимно техническа неизправност или катастрофи. Има и няколко случаи на умишлени палежи,които обаче още не са разкрити с изключение на заловен ревнивец,който първо заби кирки в колата на изгората си,а после подпали жилището и.

Най-голям проблем за спасителите обаче са фалшивите сигнали на тел.112. През миналата година те били общо 21.

През ноември в рамките на няколко минути  мъж подаде два фалшиви сигнала за пожар в супермаркета в квартал „Картала“ във Велико Търново,защото му продали некачествено шампанско. По телефона той се представил като Мастролюб Масгробов.Полицията обаче установи,че това е 37-годишният Георги Николов, който живее в същия квартал и има психични отклонения.Мъжът бе предаден на прокуратурата.

Сред фрапиращите случаи, при които спасителните екипи са били напразно вдигани на крак са сигнал на тел.112 от непълнолетно момче, което съобщило, че гори къща във великотърновското село Хотница. Когато специализираните екипи отишли на място открили, че няма и помен от пожар, а посоченият като място на стихията имот бил необитаем, защото стопанинът е на гурбет в чужбина.Статистиката сочи, че сред авторите на лъжливите сигнали са предимно непълнолетни лица, пияни граждани, както и цигани. През лятото била регистрирана серия от подобни злодеяния, зад които се оказали гастарбайтери от ромски произход от Павликенско. През отпускарските месеци, гурбетчиите се завръщали в родния край и след като се почерпят солидно, захващали да се забавляват като звънят от немски телефонни карти на Спешния център и вдигат по тревога спасителите.

Преди няколко месеца пък е изгорял един комбайн, над 2000 бали фураж и 13 дка гори,сочи още статистиката на Областната пожарна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони