Шестметров макет на остров Килифарево монтират за празника на града

Шестметров макет на намиращия се в Антарктика остров Килифарево ще бъде монтиран за празника на едноименния град, съобщи кметът Димтър Събев.

Той е изграден със средства по програмата „Местни инициативи” и ще се издига на половин метър от земята. Макетът е с размери 6,40 на 3,50 м. и ще се намира в близост до читалището в Килифарево. „Правим го най-вече заради децата в Килифарево, за да се радват и да знаят, че има остров, който е кръстен на Килифарево. Той е наименуван така през 2011г. с указ на президента. Поддържаме връзка с проф. Пимпирев, който при следващото си посещение в Килифарево подробно ще обясни защо островът е кръстен така”, сподели кметът на Килифарево Димитър Събев.

Той подчерта още, че 200 обекта в Атарктика носят български имена. Монтажът на макета ще бъде само част от богатата програма за празника на града. Още на 22-ри август стартира VI-ти семестър на „Детска академия за изкуства- Килифарево 2016”. В него ще участват 44 деца, които са се записали до момента. Пленерът ще продължи до 24-ти август. В същия ден е предвидена и изложба в Клуба на пенсионера. На 25-ти август в 10 часа ще се проведе станалия традиционен Общински воден празник.

В него ще се включат момчета и момичета от всички Центрове за работа с деца в общината. В 9.30 часа на 26-ти август стартира празник-състезание „Велосипедна ваканция 2016”, който ще се проведе на алеята, създадена след наводненията през 2014г. От 17 часа започва демонстративното представяне на коне и жокеи от клуб по конен спорт „Калоян 92”- с. Арбанаси.

Кметсвото предоставя възможност за езда на желаещите деца. В същия ден ще се проведе и Вечер на музеите, която ще стартира от 18.30 часа. На 27-ми август, когато е и празника на Килифарево, е предвидена кулминацията на тържествата. Още в 10 часа стартира второто издание на Национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски 2016”. В него участие ще вземат 300 души от цялата страна. Записани за участие са 27 певчески групи от Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Варна, Русе, Силистра, Стара Загора.

„Кметството, съвместно с читалището и клуб „Традиции” обсъждахме широката популярност на фразата „Усукано по килифарски”. Произходът й е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството. Продукцията на местните производители е с високо качество и „Усукано по килифарски” става еталон. С поява на ментета обаче по-късно този израз става символ за хитруване. Това ни мотивира да разкрием богатството на българския комичен прозаичен фолклор чрез песните, танца и обичаите”, сподели председателят на читалището в Килифарево Марияна Иванова.

Празненствата в града ще завършат с Тържествен водосвет от 20 часа. От сцената ще бъдат отправени поздравления към гостите и жителите на града, след което ще бъде проведен и празничния концерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България