Шесторният убиец изчезна в Искърското дефиле

Заподозреният Росен Ангелов разправял, че е служил във френския чуждестранен легион

Полицаи, издирващи шесторния убиец, откриха труп на мъж в река Искър близо до село Владо Тричково. Това стана около 16 ч, но операцията по изваждането му от водолази продължи около  2 часа. По-късно от МВР съобщиха, че намереното тяло не е на Росен Ангелов, заподозрян за екзекуцията в Нови Искър, който все още не намерен. Най-вероятно мъртвецът е местен човек, който е в неизвестност отпреди месец.

Командоси от специалните сили на армията, отряда за борба с тероризма на МВР и отряд "Кобра" на СДВР, жандармерия, хеликоптер и гранични полицаи с високопроходими джипове и термовизионни камери бяха включени вчера сутринта в издирването на Росен Ангелов в Искърското дефиле. На много места по пътя от София през Своге, Лакатник и чак до врачанското село Ребърково бяха изградени временни КПП-та, на които униформени спираха автомобилите и проверяваха документите на пътуващите.

Наложена бе забрана за ловци и туристи да излизат в този район на Стара планина. Причината – издирваният 56-годишен мъж е поддържал отлична физическа форма, въоръжен е и е много опасен за хората, които могат да го срещнат и разпознаят.

Акцията за издирването на заподозрения за шесторното убийство е била разпоредена след съвещание, в което освен работещите по случая криминалисти са участвали премиерът Бойко Борисов и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Смята се, че Росен Ангелов познава добре терена, подготвен е да оцелее в планината, а и в районна в момента има над 3000 необитаеми вили и къщи, в които беглецът може да се подслони и да намери храна. За последно се е криел в чужда къща в Луково. Там живял от месеци, в двора си направил стрелбище и тренирал с малокалибрения си пистолет, показват следите от куршуми. Според разследващите в четвъртък призори е разбрал, че в селото за него идва полиция и е избягал в гората. Криминалистите заварили стаята, с включен компютър, а в кухнята имало току-що приготвена закуска.

„Имал е много малък кръг от познати хора и роднини, които са го наричали с прякора Горския човек”. Това заяви вчера заместник главния прокурор Борислав Сарафов, шеф на Националната следствена служба. Той обяви, че шесторното убийство в Нови Искър е разкрито. Задочно на издирвания Росен Ангелов е повдигнато обвинение по чл. 116 от Наказателния кодекс, по който Ангелов може да получи и доживотен затвор без право на замяна.

Както „Труд” писа, водещата версия на криминалистите още от първия ден бе, че масовият разстрел в Нови Искър е извършен от ревност. Росен Ангелов е имал любовна връзка с Кети през последните 6 месеца. Обикновено двамата се срещали в горите извън града, където жената разхождала кучето. На 31 декември - в последния ден на 2017 г. следобед били в местността „Партизанките”. Смята се ,че там Росен застрелял Кети и хвърлил тялото й в кладенец. Кучето се върнало в дома си около 21 ч и Неделчо се обадил притеснен на сина си Георги, който бил дежурен санитар в болницата в Курило, да се прибере веднага. Младежът пристигнал към 22 ч. Малко след него в дома нахлул убиецът и открил огън по баща и сина, които се опитали да спрат. После застрелял възрастната майка на Кети в съседната стая, а 16-годишната Нанси и приятелят й – на втория етаж, където те се опитали да се скрият.

Росен Ангелов е хитър, лукав, прикрит, със завишено самочувствие, интригант. Бързо се адаптира, раздразнителен е, притежава висока интелигентност и своеволно поведение, ревнив и недоверчив. Това пише в психопрофила, изготвен на рецидивиста по време на престоите му в затвора и водените срещу него дела.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов: МВР го издирва от 2009 г.

Росен Ангелов е с дълго досие и е обявен за издирване от МВР още през 2009 г., заяви зам.-главният прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Първата присъда на Ангелов е от 10 юли 1984 г., коагот е бил 23-годишен. Та е от две години и половина затвор за кражба на имущество. На 27 декември 1999 г. е осъден за изнасилване на момиче. Получава 7 г. затвор за престъплението, но през май 2002 г. е освободен условно предсрочно. На 22 декември 2009 г. е осъден отново – този път за блудство с 12-годишно момиче.Присъдата му от 8 години затвор е произнесена задочно, тъй като още тогава изчезнал и се издирва.

“Разследван е и за други престъпления – кражба, вещно укривателство, за кражба на електроенергия и за друго блудство с момиче под 14 г.”, обяви Сарафов. Росен Ангелов е родом от Добричко, но е живял на различни места в страната. Няма документи за самоличност, няма постоянен адрес, няма никаква собственост – нито имоти, нито превозни средства. Провеждани са няколко полицейски акции по сигнали, че е забелязан от 2009 г. до сега, но те били неуспешни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право