Шест месеца затвор за баща, буйствал в Център за настаняване на деца в Търново

Снимка: Архив

Мъжът бил пиян, заплашвал персонала и стресирал малчуганите

Мъж, хулиганствал в Център за настаняване от семеен тип във Велико Търново, е осъден на шест месеца лишаване от свобода.

Д. Х. е признат за виновен за това, че в периода от 2 декември 2017 г. до 16 март 2018 г. в без да се съобразява с реда и режима в социалното заведение, го посетил в нетрезво състояние и повредил имущество, собственост на Община Велико Търново. Родителят строшил входната врата и декоративни дървени дъски на обща стойност 104,80 лв. Мъжът блъскал и ритал входна врата, изплашил всички настанени в центъра деца и безпричинно гонил и заплашил с побой възпитател в дома.

Обвиняемият е осъждан, а децата му, поради не полагане на необходимите грижи, със заповед за полицейска закрила и заповеди на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Велико Търново били настанени във въпросния център. Въпреки това, обвиняемият не се съобразявал с реда в центъра и с това, че там се полагат грижи за деца, които са били свидетели в семействата си на насилие и, че се работи с тях за преодоляване на стреса от такива ситуации, често го посещавал извън часовете за срещи. Бащата създавал проблеми, държал се грубо и дръзко, притеснявали всички деца и заплашвал възпитателите, за което имало докладни записки до Дирекция „Социално подпомагане“ Велико Търново.

В злополучния ден възпитателят видял, че обвиняемият е пиян и отказал да го пусне вътре. Без да се съобразява с решението му, Д.Х. започнал да буйства. Всички деца, включително и неговите, побягнали уплашени и скрили ножовете, тъй като се страхували, че ще ги нападне.

На 16 март търновецът отново се появил пиян. Виждайки го в това състояние, децата се изплашили и започнали да бягат и да викат, че „Д. пак е дошъл“. Възпитателката в дома, за да избегне конфликт с обвиняемия, решила да разреши среща, която да се състои на входа на центъра. Д.Х. обаче настоявал да влезе вътре. Две от децата му се скрили в стаите си и отказали да се виждат с родителя си. Заради това Д.Х. изпаднал в ярост и захванал да вилнее в дома.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд –Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България