Шест нови еколинии пускат в София

По линия 314 тръгна експериментално нов електробус

Шест нови екологични линии тръгват в София. Общината планира в столицата да заработят 30 електробуса. Возилата ще бъдат пуснати на два етапа и ще се обслужват линиите №84, №65, №30. През втория етап на конкурса се предвижда електробуси да се движат и по линиите №42 до Банкя, №47 до Градоман, №48 до Михайлово и №14 до Гара Искър.

 

Очаква се на утрешното си заседание Столичния общински съвет да одобри инвестиционната програма на електротранспорта до 2020 г. За екологичните автобуси ще бъдат изградени 12 зарядни станции,  а разходът им се очаква да е до 9 пъти по-нисък от останалите возила. Днес по линия 314 тръгна експериментално нов електробус.

„Той е чешко производство, нископодов, разполага с 46 места и може да измине над 160 км с едно зареждане“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й това е четвъртият електробус, който общината ще тества за нуждите на градския транспорт. Припомняме, че първият беше тестван по линията на тролей 11, а вторият се движи за период от 4 месеца по автобусна линия 84 и линия 67. С третия по линия 84 за месец са спестени над 200 кг вредни емисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България