Шест областни управи обсъждаха почистване на речни корита извън регулация с басейнова дирекция

До края на август областните управители на Русе, Добрич, Силистра, Търговище, Шумен и Разград ще изпратят в Басейнова дирекция „Дунавски район” списъци с приоритетни участъци от речни корита извън регулация, които трябва да бъдат почистени.

Това е договорено на работна среща в Разград на представители на тези шест области с басейновата дирекция от Плевен, информираха от областната администрация в Разград след заседанието във вторник.

Определянето на приоритетните участъци е във връзка с писмо на Министерството на околната среда и водите, според което почистването ще се извърши през 2019 г. За пръв път на областните администрации през тази година ще бъде отпуснато финансиране за извършване на проектиране на дейностите по почистване на коритата, включващо и изготвяне на количествено-стойностни сметки за обезпечаването им. Средствата ще се осигурят от Междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Експертите от Басейнова дирекция са представили на срещата предложения за приоритетни участъци за шестте административни области, които са установени при последните проверки на междуведомствените комисии по места, уточняват още от управата в Разград. Тъй като има предложения за включване на допълнителни участъци, които се нуждаят спешно от чистене, до края на месеца се очакват подробни списъци.

За област Разград са набелязани четири участъка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони