Шест от десет работодатели в Гърция имат трудности при намирането на работници, България в топ пет

Шест от десет работодатели в Гърция имат трудности при намирането на работници, сочат констатациите от годишното проучване на международната фирма ManpowerGroup за 2018 г. /американска мултинациолна консултантска компания за човешки ресурси/.

Този процент (61%) е най-високият процент, регистриран в Гърция през последните 10 години и е с 16 пункта над средното за света (45%).

В световен мащаб 45% от работодателите изпитват трудности при намирането на служители с необходимата квалификация.

Работодателите в Япония продължават да отчитат най-голямо затруднение (89%), докато в топ пет на най-високите нива на трудност, влизат следните държави: Румъния (81%), Тайван (78%), Хонконг (76%) и България (68%).

Гърция, с 61%, заема седма позиция. За разлика от европейските страни като Холандия (24%), Китай (13%), Ирландия (18%) и Великобритания (17%) не изглежда да са изправени пред особени проблеми привличане на работници.

Според 64% от работодателите в Гърция най-важната стратегия за справяне с липсата на работен персонал е да се осигури допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал. Втората стратегия при 49% от гръцките работодатели е адаптирането към изискванията и ролите към професионалното обучение и опита на кандидатите, а третата поред с 33% е намирането на алтернативни модели на работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика