Шест удавени в Дунав при обръщане на каналджийска лодка

Каналджии обърнаха лодка насред Дунав в наши води, при което се удавиха шестима бегълци. Удавниците са иракчани, сред тях има и деца. Трагедията се разиграла в реката между Видин и Лом на 8 септември, но беше пазена в тайна до понеделник. Междувременно стана известно, че протестната готовност в МВР е заради несгодите, които полицаите търпят, докато пазят българските граници.

Труповете на двама удавени - мъж и дете, са открити в неделя. В лодката имало общо 10 иракчани, когато тя се обърнала в реката. Това станало при опита на каналджии да ги превозят от България в Румъния на път към Западна Европа. Повечето от чужденците са били жени и деца, шестима от тях са потънали в реката. Останалите се издирват.

Случаят не е публикуван в ежедневните бюлетини на полицията и засега от държавните служби не го потвърждават. Според местни жители трагедията се разиграла на 8 септември т.г. в реката между селата Добридол и Арчар.

Източници на „Труд“ твърдят, че миналия четвъртък две лодки натоварили на българския бряг група нелегални мигранти, сред които имало и деца, и поели към Румъния. Към средата на реката по неизвестни засега причини едната от лодките се обърнала. С плуване четирима стигнали до близкия остров Добрина, но шестима потънали. Спасили се жени започнали да викат за помощ от острова, който местните жители наричат Керкенеза. Мъж от българския бряг чул писъците на майките и се обадил на Гранична полиция във Видин. Пристигналите с катер униформени прибрали изпадналите в шок чужденци и започнали издирване на изчезналите в Дунав хора. Не успели да открият обаче никого. В неделя труповете на двама от удавниците - мъж и момче на пет години, са намерени край плажа на Лом и до близкото село Долно Линево. Издирването на останалите продължава. Засега не е известно открити ли са лодкарите и каналджиите.

През Северозападна България минават няколко канала за прекарване на бежанци към Западна Европа. На няколко пъти през това лято полицията откри групи мигранти, зарязани край Монтана и Лом. След затягането на контрола на западната граница от сръбска страна каналджиите са пренасочили трафика към река Дунав и вече прекарват бежанците с лодки. Заради печалбите обаче често трафикантите претоварват малките съдове и застрашават живота на хората, твърдят осведомени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България