Шефката на агенцията по приватизация пред спецсъда: Бързаше се със сделката с дяловете на ЕВН

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков са обвинени за сделката с ЕВН.

„Бързаше се със сделката с дялове на ЕВН”. Това заяви шефката на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Петя Александрова, която даде показания пред спецсъда по делото за продажбата на държавния дял от енергодружеството ЕВН.

Подсъдими по делото са бившите министри на финансите и икономиката от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков, Трайчо Трайков, както и Иво Прокопиев и трима мениджъри от неговата фирма посредник „Булброкърс”.

Към момента на сделката през 2011 г. Александрова е била шеф на правната дирекция в агенцията за приватизация. Тя разказа за среща, на която е имало напрежение между Доротея Пандова - съветник на министър Дянков и директора на агенцията Емил Караниколов, сега министър икономиката. Те са спорили за това какви критерии да бъдат заложени за избор на инвестиционен посредник, а Пандова, която е бивша служителка на Иво Прокопиев, настоявала да има и субективни критерии.

"Ние не се съгласихме. Нашата позиция винаги е била да се заложат само обективни критерии", каза Александрова пред спецсъда. Тя обясни, че е имало притеснения за сигурността и дали има опасност от хакерски атаки по време на сделката.

От показанията на Антоанета Атанасова - бивш шеф на дирекция „Сделки” в агенцията, стана ясно, че продажбата започнала по указания на министър Трайчо Трайков. Той е изпратил писмо до агенцията, в което давал указания как да бъде извършена приватизацията - чрез публично предлагане на пакета от акциите на Българската фондова борса. От агенцията не възразили на писмото на министъра и се съобразили изцяло с него.

Бившият министър на финансите Симеон Дянков и Иво Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление, от което са настъпили близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет. Посредникът в сделката "Булброкърс" пък се облагодетелствали с над 1 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право