Шефовете с 64% по-високи доходи от бачкаторите

Средствата в домакинството нарастват, ако човек има наети служители

Семействата на специалисти имат 21 945 лв. на година

465 лв. се падат средно на месец на човек от семейството

Обикновените работници хапват повече калории от началниците си

Ръстът на възнаграждението води до различно потребление на хляб, месо и плодове

Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност или има собствен бизнес, са с 64% по-високи от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници.

Годишните доходи на едно домакинство са средно 12 836 лв., а на човек – 5586 лв., сочат данните на НСИ. Това прави по 465 лв. на човек на месец. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната надмина 1200 лв.

Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от съпрузите да взима висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително. Но ако главата на семейството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на домакинството скача на 26 777 лв. А на всеки от семейството се падат по 9 112 лв. годишно, което прави по 760 лв. на месец.

Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на семейството за година е 16 368 лв. А на човек се падат само по 5 710 лв. годишно, или близо 475 лв. на месец.

Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният годишен доход на домакинството е 21 945 лв., което прави по 1828 лв. на месец. На човек от домакинството се падат по 9030 лв. за година, или по 752 лв. на месец.

Оказва се обаче, че дори човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му са само с 40% по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството над пет пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

Противно на очакванията, домакинствата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците. В семействата на мениджърите и хората със собствен бизнес средно на ден се изяждат по 1927 калории на човек, докато в домакинствата на работниците изяждат по 2152 калории. Като в работническите семейства хапват повече хляб (81,1 кг. на човек за година при 57,1 кг. на човек в семействата на мениджърите), месо (31,6 кг. на човек годишно при 30,4 кг. в домакинствата с мениджъри) и месни продукти (14 кг. на човек при 11,9 кг. в семействата на шефовете). В семействата на мениджърите обаче ядат повече плодове (52,8 кг. на човек при 45,3 кг. в семействата на обикновени работници), както и малко повече домати, краставици, луканка, кашкавал, прясно и кисело мляко.

 

Мениджърите пушат по 992 цигари на година

Собствениците на фирми имат по-големи разходи през свободното си време

Но шефовете не живеят много по-здравословно от подчинените си, защото всеки член от домакинството им пуши средно по 992 цигари на година, при 829 цигари в семействата на работниците. В домакинствата на мениджърите се пие повече бира и вино, както и високоалкохолни напитки като ракия, водка и уиски.

Семействата на мениджърите и старшите служители харчат за храна с 46% повече от работническите семейства. За дрехи и обувки мениджърите дават с 47% повече, а за свободно време и образование – над два пъти и половина повече от семействата, в които главата е обикновен работник. Оказва се, че шефовете купуват по-скъпа храна и ядат по-често в ресторанти, но по отношение на количествата храна няма голяма разлика от потреблението на работниците. Хората с по-висок професионален статус се отличават по това как прекарват свободното си време.

 

Според данни на националната статистика

Програмистите взимат три пъти повече от фермерите

Програмистите взимат над три пъти по-високи заплати от фермерите. Средната годишна заплата на заетите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и софтуерните специалисти, е 32 636 лв., сочат данните на НСИ за 2018 г. Това прави по 2720 лв. на месец. В същото време заетите в селското, горско и римно стопанство получават само по 10 883 лв. годишно, или по 907 лв. на месец.

На второ място по заплати след IT специалистите са финансистите. Заетите във сферата на финансите и застраховането получават средно по 22 843 лв. на година, или по 1904 лв. на месец, сочат данните на националната статистика. На много малко разстояние след тях с годишна заплата от 22 171 лв. са работещите в сферата на “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”. На месец се получават средно по 1848 лв.

В страната има само още две сфери, в които хората взимат над 20 хил. лв. на година. Това са заетите в “Добивната промишленост” (20 318 лв.) и “Професионални дейности и научни изследвания” (20 084 лв.). Във всички останали сфери заплатите са значително по-ниски. Най-близко до челната петица са заетите в държавното управление с 15 232 лв. на година.

 

Скандал

Депутати получават 1269 лв. и без да ходят в парламента

Пореден скандал за заплати на депутати, които не ходят в парламента, се разрази днес. Народните представители са единствените хора в България, които получават възнаграждения дори да не стъпват на работното си място. Защото в правилника на Народното събрание (НС) е записано, е им се полага 1/3 от месечното възнаграждение и още толкова от т.нар. представителни пари. Така само от основната си заплата те взимат 1269 лв. без да ходят в парламента.

В четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че червената парламентарна група, която напусна НС, не желаят да получават възнаграждения. Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори с писмо на Нинова. В него тя съобщава, че по действащия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) възнаграждение се полага. Председателят на НС не разполага с правомощия еднолично да променя ПОДНС, посочва Караянчева.

На свой ред Нинова й отговори във фейсбук като настоя да се гласува предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати.

 

В София

Вдигат с 10% парите на шофьорите в градския транспорт

С 10% ще се увеличи заплатата на работещите в четирите дружества на столичния градски транспорт, парите ще бъдат получени през март месец. Това съобщи председателят на постоянната транспортна комисия в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова.

По повод недостига на кадри в столичния градски транспорт кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че се търсят решения по проблема и категорично отрече възможността за разреждане на линиите. “Знаем за проблема с недостига на шофьори, което пък води до извънреден труд. Казвала съм много категорично на директорите на дружествата, че извънредният труд трябва да бъде в рамките на закона, в рамките на Кодекса на труда”, коментира Фандъкова. Тя отбеляза, че според синдикатите средната брутна работна заплата в дружествата е около 1500 лв., а на водачите тя е около 1800 лв.

Относно искането на транспортните синдикати да се премахне нощния транспорт, кметът каза, че този вид обслужване е експериментална мярка и предстои да се види доколко е ефективна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари