Шефът на Агенцията по трансплантация: Най-спешните мерки са да се уреди състоянието на болните в листата на чакащите

с д-р Михаил Христов, новият директор на Агенцията за трансплантация

15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този момент в тази държава, която засега не може да им осигури спасение нито у нас, нито в чужбина. Трима си отидоха в рамките на две седмици, не дочакаха.

"И в момента продължаваме да сме асоцииран член към Евротрансплант, уточни пред БНТ д-р Михаил Христов, новият директор на Агенцията за трансплантация . Той обясни, че предстои разговор с центъра в Хановер.

"В петък установихме контакт с шеф на клиника и като първи разговор постигнахме споразумение да продължим да възвърнем този вариант, който е бил преди и който е спрян пред година и половина. Там трябва да се говори и действа на по-високо ниво, тоест не с лекарите и шефове на екипи и на клиники, а с борд на болници, с директори на болници и от нивото на министерството", каза той.

Най-спешните мерки в момента са да се уреди състоянието на болните в листата на чакащите, коментира д-р Христов - "тоест да започне да се управлява тази листа".

"Хората в момента, които са в тази листа, не се следят непрекъснато, нямат актуални прегледи, изследвания и консултации, затова сме предприели тази мярка всички да минават през клиника по пулмология и да може да се установи в момента състоянието им какво е - позволява ли трансплантация, ако има нещо, което пречи да се започне да се работи в тази насока, да се премахне тази пречка. Личен разговор с проф. Клепетко предстои, обясни още д-р Христов.

"След една седмица или 10 дни ще има ходене на български трансплантолог във Виена точно при проф. Клепетко, аз също ще отида да говоря и с борда на директорите, и с него, въпросът е да имаме спокоен разговор, да си обясним детайлите - иначе с писма и с разговор по телефона не става.

Работим по всички задачи със срок вчера. Това, което сме направили за един месец наистина показва темпото, с което се работи", подчерта той.

До две седмици ще имаме разговори с Хановер, ще имаме и с Виена, но това е нашето действие, а това какво ще последва от разговорите не мога да гарантирам, каза шефът на Агенцията по трансплантация.

Д-р Христов коментира още, че в момента имаме около 500 трансплантации на бъбреци, около 55 трансплантации на сърце и около 150 на черен дроб.

"Нашите бази работят от години, нашите специалисти са високо специализирани и извършват тази дейност, никой не може да каже, че трансплантацията на бял дроб е нещо много по-сложно от трансплантация на сърце, например. Няма профилиране специално", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве