Шефът на антимафиотите в Стара Загора помагал на наркодилър да получи по-леко наказание, но не успял

Прокуратурата повдигна обвинение на началника на антимафиотите в Стара Загора Ивайло Димов в престъпление по служба.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг по темата. Димов е искал да се прояви "специално отношение" към задържан за наркоразпространение.

В началото на месеца е проведена полицейска операция, при която било задържано лице от криминалния контингент, многократно осъждано за разпространение на наркотици. На 7 октомври са му повдигнати обвинения и е задържан за 72 часа.

Тогава Ивайло Димов е отишъл при окръжния ръководител и зам.-окръжния прокурор на Стара Загора и е поискал от тях „съдействие в две посоки“, подчерта Арнаудова. По думите й е искал е да има специално отношение към задържаното лице, изразяващо се или в забавяне на разследването или да бъде сключено споразумение за по-ниско наказание и смекчаващи обстоятелства, каквито в действителност не е имало. Окръжният прокурор и заместникът му са отклонили исканията му.

„Този отказ обаче не е спрял Ивайло Димов да търси варианти за смекчаване на наказателната репресия на задържаното лице”, обясни Арнаудова, цитирана от БТВ.

"Доказали сме, че е имало още една среща иницирана от Ивайло Димов. Този път не само с окръжния прокурор на Стара Загора, но с председателя на Окръжен съд – Стара Загора", каза говорителят на главния прокурор. От двамата Димов е искал делото да бъде решено със споразумение при условията на многобройни смекчаващи обстоятелства и налагане на по-ниски наказания“, поясни Арнаудова.

Тя подчерта, че никой от прокурорите не се е поддал на този натиск.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова допълни още, че за момента няма доказателства Ивайло Димов да е участвал в наркоразпространението в Стара Загора. "Към този момент прокурорите не разполагат с доказателства за участие на Димов в процеса по наркоразпространение на територията на Стара Загора“, каза Арнаудова.

„От една страна забавянето на разследване цели да се отдалечи моментът на осъждане, от момента на извършване на престъплението“, обясни Арнаудова. По думите й в разследването не са използвани СРС-та. „Ивайло Димов се е възползвал от правото си да не дава обяснения“, добави тя.

По думите й Ивайло Димов и задържаното лице за разпространение на наркотици са се познавали по служба. „Това, което със сигурност знаем, е, че Димов е познавал това лице във връзка с действията, които е извършил в качествата си на полицейски служител и в последствие на началник на сектор „БОП“, обясни говорителят на гл. прокурор.

Румяна Арнаудова уточни, че Ивайло Димов днес е разбрал, че му се повдига обвинение и до момента е продължавал да изпълнява служебните си задължения. Арнаудова поясни, че от страна на Димов не е имало предложение към прокурорите за финансова облага.

Тя поясни, че са събрани доказателства за имотното състояние на лицето, но няма основание да се твърди, че той разполага с прекомерно много необясними парични средства или имоти.

Мярката за неотклонение на Димов е подписка. Звено „Антикорупция“ ще внесе искане за отстраняване на Ивайло Димов от длъжност.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право