Шефът на АПИ инж. Светослав Глосов за катастрофата край Своге: Мантинелата не може да спре такъв тип товар

Мантинелата не може да спре такъв тип товар. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов пред БТВ във връзка с тежката катастрофа край Своге. На въпрос с декоративна функция ли е мантинелата в участъка на тежкия инцидент, инж. Глосов заяви: „Тази мантинела е изпълнена съгласно проекта, това е урбанизирана територия, с намелена скорост на движение, има преди това тротоар и мантинела, чието предназначение не е да спира 40-тонен автомобил“. Относно това, че участъкът се опасен, подавани са множество сигнали и не е ли било възможно мантинелата да се подсили, инж. Глосов заяви, че при изпълнението на проекта инженерът определя технологията на изпълнение, така и приема ограничителните средства, материалите, които се използват.

Той поясни, че въз основа на сигнали, получени от органите на МВР, първите мерки, които АПИ е предприела, е да предупреди за опасния участък на пътя – има ограничения на скоростта, указания, че пътят е хлъзгав и има опасност за ПТП. „Този път е в гаранцията, тя изтича тази година“, добави той.

На въпрос защо АПИ или МРРБ не може да накара фирмата да извърши ремонт и 5 пъти се изпращат писма без отговор, инж. Глосов коментира: „Към момента Агенцията е спазила всички процедури, които се изискват по закон. Следващата стъпка, която АПИ е предприела, е по съдебен ред да принуди фирмата“. Той добави, че последният оглед на пътя е правен на 15 август. Инж. Глосов заяви, че 10 дни по-късно са получили отговор, че дефектите не са отстранени.

Инж. Глосов изказа съболезнования към близките на загиналите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България